A Fidesznek már 2007 óta van programja

Orbán Viktor szerint ma az emberek változást akarnak, és többségük inkább az ellenzéktől várja azt – a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje erről a HírTV Rájátszás című műsorában beszélt.

A polgári kormány miniszterelnöke szerint a választópolgárok olyan kormányt akarnak, amely nemcsak programot alkot, hanem végre is hajtja azt. Véleménye szerint főleg a politika irányáról kell, hogy szóljon a vita, az az igazán fontos kérdés. A Fidesz elnöke szerint pártjának már 2007 óta van programja, ugyanis az akkor megalkotott Erős Magyarország komplett választási program volt, amelynek lényegében minden állítása megállja ma is a helyét. Újságírói kérdésre megerősítette: a családbarát adórendszer híve.

“Rendes országban születni és meghalni ingyen lehet”, Magyarország viszont ma nem ilyen ország – jelentette ki Orbán, aki kiemelt feladatként nevezte meg az egészségügy rendbetételét.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy noha a Központi Statisztikai Hivatal 10-11 százalékos munkanélküliségről számolt be, ez a szám csak a regisztrált álláskeresőket mutatja. A Fidesz elnöke úgy véli, legalább további 5-6 százaléknyi állástalannal kell számolni Magyarországon, ezért érzi szükségét annak, hogy egymillió munkahelyet teremtsen a következő kormány.

Orbán: Csak becsléseink vannak

Az önmagát válságkezelőnek tituláló Bajnai-kormány költségvetéséről pedig Orbán úgy szólt: mivel nem járt szerkezeti átalakítással, ezért rengeteg kimaradás a 2011-es büdzsében is jelentkezni fog. “Nincs ember, aki meg tudná mondani, hogy milyen számokat vesz át a következő kormány. Pontos számokat csak az átadás-átvétel után mondhatunk. Becsléseink vannak.”

Arra a felvetésre, bízhatunk-e abban, hogy a kormány megmutatja előre ezeket a számokat, Orbán így felelt: “Ez nem peepshow. A költségvetésben kell megmutatni ezeket az adatokat, a parlamentben kellett volna vitézkedni.” Megjegyezte azt is, hogy 1998-ban is voltak gondjai a polgári kormánynak az örökölt költségvetéssel, de most sokkal átláthatatlanabb a helyzet.

A Fidesz elnöke beszélt arról is, hogy kormányra kerülésük esetén létrehoznának egy úgynevezett zöldbankot, amelynek segítségével úgy oldanák meg a panellakások korszerűsítését és energiatakarékosságát, hogy az egy fillérjébe sem kerülne az ott lakóknak. Orbán elmondta, hogy a konstrukció kidolgozásában Matolcsy György, az előző polgári kormány gazdasági minisztere is részt vesz. További célkitűzéseik közül megjegyezte: céljaik között szerepel, hogy az egészségügyben tapasztalható várakozási időt a felére csökkentenék. “Ez lenne az első, bár elég nagy lépés” – közölte Orbán. Megjegyezte még: a Fidesz 3000 rendőrt állítana vissza az utcákra, hogy “biztosítva legyen mindenki számára a nyugodt polgári élet”.

A gazdasági élet szereplőivel is találkozik a Fidesz elnöke

Közeli tervei között megemlítette a legnagyobb ellenzéki párt vezetője, hogy a gazdasági élet szereplőivel fognak konzultálni arról, hogy hogyan tudnák biztosítani a makrogazdasági növekedést, párhuzamosan a kis- és középvállalkozások felkarolásával.

Orbán utalt arra is, hogy Bokros Lajos elképzeléseivel ellentétben el tud képzelni olyan kormányt, amely erős és okos is, mivel a pártelnök fogalmazása szerint “az erő nem zárja ki az észt.” A polgári párt vezetője úgy látja, nem szabad, hogy a következő kormány is olyan tiszteletlenül bánjon az emberekkel, mint a mostani. “Csak ilyen kabinetek alatt fordulhat elő, hogy szétlopják a városokat és hogy meghamisítják a büdzsé adatait” – fogalmazott. A sorozatos letartóztatásokkal járó BKV-ügyről pedig azt nyilatkozta: Nyugatos gondolkodású elme számára felfoghatatlan, amit ez a balkáni bagázs művel.”

Címkék: ,