A sport a nemzeti öntudat erősítésének fontos eszköze

A sport egy olyan márkanév, ami a nemzeti kultúránk meghatározó része – jelentette ki Bánki Erik, az Országgyűlés sport és turisztikai bizottságának fideszes elnöke kedden Kaposváron. A politikus hangsúlyozta, hogy be kell vezetni a mindennapos testnevelést az általános iskolában.

Az önkormányzatok az utóbbi években egyre többet költöttek a sportra. Érd Megyei Jogú Város költségvetésében is évről évre hangsúlyosabb szerepet kapott a sport finanszírozása, annak ellenére, hogy ezért rendszeresen támadást kapott a város vezetése.

Bánki Erik szerint a sport “egy olyan lehetőség, egy olyan esély a nevelés szempontjából, amely nemcsak egy közösségformáló erő, a nemzeti öntudat kialakításának és erősítésének fontos eszköze, hanem egy esély arra, hogy egy egészségesebb társadalmat építsünk a mainál” – tette hozzá a politikus.

Közölte: az első lépés, amit a következő kormánynak meg kell tennie, hogy bevezeti a mindennapos testnevelést az általános iskolában. Az tarthatatlan, hogy “mára odáig süllyed a magyar társadalom”, hogy a felnőtt lakosság mindössze kilenc százaléka sportol rendszeresen, s mindösszesen hat százaléka az, aki igazolt versenyzőként versenyszerűen sportol, míg a szabadidősportban mindössze 1,2 millióan vesznek részt.

Ismertetése szerint a Fidesz tervei között szerepel a diákolimpiai rendszer visszaállítása, a versenysportból kiesettek számára pedig lehetőséget kell biztosítani, hogy részt vegyenek szabadidős sporttevékenységekben.

El kell érnünk azt, hogy a testnevelő tanároknak egy olyan életpályamodellt tudjunk kidolgozni, amely biztosítja számukra, hogy tanórán kívül is tartsanak külön foglalkozásokat, edzéseket – ismertette.

Bánki Erik kitért arra is, hogy bővíteni kell a közoktatási típusú sportiskolák számát. Mint mondta, jelenleg 65 ilyen létezik, s ezek az ország mintegy 60-65 százalékát fedik le. “Azt kell elérni, hogy ez 100 százalék legyen”, ami azt jelenti, hogy az ország minden pontján 15 kilométeren belül elérhető legyen egy ilyen iskola.

Bánki Erik cáfolta, hogy sportcélú fejlesztésekre ne lehetne európai uniós forrásokat lehívni. Mint mondta “ez csak szándék kérdése”.

A bizottsági elnök szerint át kell alakítani a sportfinanszírozás rendszerét is, amelynek egy “szigorú ellenőrzési rendszerrel” kell párosulnia.

Gelencsér Attila, a Somogy megyei közgyűlés fideszes elnöke, Kaposvár országgyűlési képviselőjelöltje szerint “a Medgyessy-Gyurcsány kormány károkozása után jelentős változásra van szükség a magyar sportban is”.

“Ha egészséges nemzet tagjaiként egészségesen élő polgárok között szeretnénk élni, ha nem akarunk a sport tekintetében is Európa sereghajtója lenni, ha nem akarunk az egészségügyi mutatóinkban is hátul kullogni az európai nemzetek sorában (…), akkor kulcsszerepet kell biztosítani a következő ciklusban a magyar sportnak” – emelte ki Gelencsér Attila.

A Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként arról számolt be, hogy két évvel ezelőtt – Gyenesei István minisztersége alatt – egymilliárd forinttal csökkent a MOB támogatottsága.

Megyei közgyűlési elnökként ugyancsak szomorú tapasztalatai vannak – mondta Gelencsér Attila. Ezeket ismertetve közölte, hogy a Bajnai-csomag 2010-ben a megyei önkormányzatoktól elvette a sportági szakszövetségekre és a diákolimpiai mozgalmakra szánt állami pénzt. “Nekünk, önkormányzatnak kellett megvédeni e rendkívül fontos intézményeket is” – hangoztatta, utalva arra, hogy nem véletlenül nevezte a “védelem költségvetésének” a megye idei büdzséjét.

(MTI)