A virágzó kertvárosért! (1. rész)

TMAT. Mészáros András polgármestert, aki a következő ciklusra is a Fidesz polgármester-jelöltje, az elmúlt négy évről és az elkövetkező ciklus terveiről kérdeztük.

-2006-ban erősen az előző polgármesternek állt a zászló, mégis Ön, illetve a Fidesz csapata nyert. Meglepetésként kell ezt elkönyvelnünk, vagy egyebek is voltak a háttérben?

Az előző polgármester rosszul mérte föl a helyzetet, és nem érdekelte miért is költöznek évente százával az emberek Érdre. Mi a virágzó, élhető kertvárost tűztük, tűzzük ki célul, míg a szocialisták Budapest mintájára mindenáron nagyvárost akarnak építeni. Az emberek többsége azonban nem a koszos, szlömösödő metropoliszt keresik! Éppen ellenkezőleg, a mi ajánlatunk fogta meg őket, hiszen pontosan ezért menekültek el Budapestről.

Minden időközi közvélemény-kutatás a mi álláspontunkat igazolta, azt, hogy az emberek többsége kertvárosban szeretne élni, természetesen a nagyvárosi életminőséget megőrizve, de szabadabban, kevésbé korlátok közé szorítva. A Batthyány program éppen ezt erősíti. Olyan alapokat teremtünk az itt élő emberek segítségével, ami minden érdi polgár számára nyugodt életet, színvonalas lehetőségeket jelent, azzal együtt, hogy megmarad továbbra is a családi házas környezet.

– Érd eredendően is erre van predesztinálva, hiszen olyanok a domborzati és egyéb természeti viszonyai, hogy eleve a kertvárosi környezet az egyetlen elfogadható, nagyvárost itt roppant nehezen lehetne létrehozni.

A meglévő szerkezeten nem is kellene nagyot változtatnunk. Azt kell elérni, hogy jó minőségben megvalósuljon a csatornázás, majd 2013 után az útépítésre és a felszíni vízelvezetésre kell koncentrálni.

Ez a városszerkezet egyben azt is jelenti, hogy olyan közösségi közlekedést kell kialakítani, amely a két vasútvonalra támaszkodik. Hiszen az érdiek többsége jelenleg Budapesten dolgozik, és el kell érni azt, ne gépkocsival kelljen közlekedniük. Kapóra jött az a európai program, amely a vasútra koncentrál, egyrészt most felújítja ezeket a vasútvonalakat, másrészt lehetővé tette egy pályázaton keresztül, hogy kiépítsük a helyi közösségi közlekedést.

– Érden szinte országosan is a legmagasabb az egy főre jutó autók száma, és ez, a nagy forgalom révén az életminőség, a kertvárosiasság rovására megy.

Ez pont azért van, mert rossz a közösségi közlekedés, és vagy autóval, vagy gyalog lehet csak jelenleg eljutni valahová.

2006-ban tizenhat pontban fogalmaztuk meg programunkat, ebben benne volt a közösségi közlekedés problémájának megoldása is. Egy évvel ezelőtt megnyertünk egy pályázatot 250 millió forint értékben, és már készen vannak a tervek a közlekedés szerkezetének átalakítására, a buszmegállók létesítésére.

Hamarosan beadjuk a pályázat második részét, amely már a jármű beszerzésekre, és üzemeltetésre irányul, hiszen tíz új járatot akarunk indítani kisebb befogadó képességű, de sűrűbben közlekedő buszokkal.

A próbajáratot láthatták is az érdiek, és nagy sikert aratott. Remélhetőleg el tudjuk érni azt, hogy a közlekedés kisebb terhet jelentsen. A város vezetőiként kifejtett tevékenységünk arra irányul, hogy a városi szolgáltatások értékét és színvonalát emeljük.