Az ellenfél az elbizakodottság

A mi ellenfelünk a túlzott elbizakodottság-mondta Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője.

Nagyon sokan már most elkönyvelik a választás végeredményét, holott a választást csak április 11-én és április 25-én lehet megnyerni. A meccset tehát még közel sem fújták le. Világossá kell tennünk az embereknek, hogy minden egyes szavazat számít, és minden egyes szavazatra szükség is van, mert minél nagyobb a felhatalmazásunk, annál nagyobb lendülettel tudja a következő kormány kivezetni az országot a válságból.

– Néhány napja a Jobbik elnöke, Vona Gábor kijelentette: a Fidesz veszélyezteti a Jobbik kétharmadát.

– Ezt a megállapítást a tragédia és komédia határmezsgyéjére helyezném. Ilyen, az igazságtól nagyon-nagyon messze eső mondatra kizárólag olyan komolytalan emberek ragadtatják magukat, akiknek egyetlen céljuk van: felhívni magukra valamivel a figyelmet. A szereplési vágy ilyen ostobaságokat szül. A Jobbik egyébként is botránypárt. Az elmúlt hetek ügyei azt mutatják, hogy valójában a szerencselovagok gyűjtőpártja, amellyel összefüggésben köztörvényes bűncselekményekről, pornószínésznőkről, offshore ügyekben érintett emberekről hallani. Most a parlamentbe igyekeznek, hogy mentelmi jogot szerezzenek maguknak.

– A radikálisok fő célpontjai önök lesznek. Mivel tudják majd kifogni a szelet a vitorlájukból?

– A szélsőséges politikai szervezetek támogatottsága nem ideológiai, hanem szociális alapokon áll. Az emberek, akik nem látják a kiutat a jelenlegi helyzetükből, munkanélkülivé váltak, létbizonytalanságban tengődnek, teljesen érthető okokból dühösek a szocialistákra, akik az elmúlt években a kormányzás helyett azzal voltak elfoglalva, hogy minél több közpénzt talicskázzanak ki maguknak a közcégekből és a közintézményekből. A Jobbik ezt a dühöt próbálja meglovagolni úgy, hogy hangosan kiabál. Csakhogy ők semmit sem tudnak majd elintézni, hiszen ellenzékben lesznek. Azzal, hogy a Fidesz jól fog kormányozni, a szélsőséges erők támogatottsága a töredékére esik majd vissza.

– Viszont Gyurcsány Ferenc is visszatért.

– Olyan ez, ahogy az öngólt lövő játékost az ellenfél csatára hátba veregeti, és azt mondja: te vagy a legjobb igazolásunk. Bebizonyosodott, hogy az MSZP még mindig Gyurcsány Ferenc pártja. Ő irányítja hátulról az egész szervezetet, azonban láthatóan nehezen viseli, hogy a függöny mögött kell toporzékolnia, így – nem bírván a vérével – néha berohan a színpadra. A darabot nemcsak rendezi, hanem játszani is akar benne. Miután roppant elégedetten lemegy a színpadról, újra a háttérből kezd vezényelni. Így azonban nem lehet azt sem tudni, ki is az MSZP valódi miniszterelnök-jelöltje. Az viszont biztos, hogy az MSZP Gyurcsány hatalomba való visszatérését készíti elő: aki az MSZP-re szavaz, a Gyurcsány-korszakra szavaz. Aki viszont azt szeretné, hogy ezt végérvényesen lezárjuk, csak a Fideszt érdemes támogatnia.

– Az előjelek azt mutatják, hogy egy kiadós vereség után akár még szakadhat is az MSZP. Ez viszont az új kormánypártot erősítené. Mit szólnának ehhez a forgatókönyvhöz?

– Az ország mély válságból való kivezetése sokkal fontosabb annál, mint hogy az MSZP problémáival foglalkozzunk. Minden idegszálunkkal a hatékony és eredményes kormányzásra kell összpontosítani, lesz munkánk bőven, hiszen az ország romokban hever. Egy kormánypártnak elsősorban az lenne elismerés, ha a jó kormányzása minősítené, nem az ellenzék problémái. De biztosíthatom, nem fog megszakadni a szívünk egy-két ellenzéki pártszakadás láttán.

– Ki a Fidesz igazi politikai ellenfele?

– A mi ellenfelünk a túlzott elbizakodottság. Nagyon sokan már most elkönyvelik a választás végeredményét, holott a választást csak április 11-én és április 25-én lehet megnyerni. A meccset tehát még közel sem fújták le. Világossá kell tennünk az embereknek, hogy minden egyes szavazat számít, és minden egyes szavazatra szükség is van, mert minél nagyobb a felhatalmazásunk, annál nagyobb lendülettel tudja a következő kormány kivezetni az országot a válságból.

– Ehhez kétharmados parlamenti többség kell?

– Inkább úgy fogalmaznék, minél nagyobb felhatalmazást kapunk, annál gyorsabb lesz az ország kilábalása a válságból. Tény, hogy több fontos törvénymódosításhoz kétharmados többségre van szükség. Ilyen például a parlamenti és önkormányzati képviselők létszámának a felére csökkentése. De annak megakadályozásához is kétharmados többség szükséges, hogy egyes köztörvényes bűnözők a mentelmi jog mögé bújhassanak.

– Ha úgy alakul a választási eredmény, hogy csak koalíciós kormány alakulhat, mit tesznek?

– Az ország mostani helyzetében rendkívüli veszélyekkel jár a koalíciókötés, hiszen abból általában nagyon rossz kompromisszumok adódnak. Ez több választási ciklusra visszamenőleg igaz. Egységes kormányra van szükség. Mi azt kérjük a választóktól, hogy ennek mérlegelésével szavazzanak.

– Eldőlt-e már az, hogy a Fidesz milyen kormánystruktúrát alakít ki, ha akkora felhatalmazást kapnak, hogy egyedül kormányozhatnak?

– A mostaninál jóval kisebb és hatékonyabb kormányra van szükség, a minisztériumok számának csökkentése pedig természetesen a minisztériumi struktúra átalakításával jár. A kormányzásra való felkészülés közben szakembereink több ország kormánystruktúráját áttekintették. Az ezek alapján kidolgozott javaslatokból a kormányzásra való felhatalmazás megkapása után kell majd kiválasztani a legmegfelelőbbet.

– Az új kormány a mostani számítások szerint júniusban alakulhat meg. Kérnek-e türelmi időt az emberektől?

– Azonnal el kell kezdenie dolgozni a kormánynak, azonnal meg kell kezdeni az elszámoltatást. Egyetlen napot sem lehet elvesztegetni. A gazdasági adatok meghamisítása miatt a tisztánlátás jelenleg lehetetlen, az eddig eltitkolt szerződéseket nyilvánosságra kell hozni. A korrupciós csatornákat fel kell számolni, a BKV-típusú szerződéskötéseket, a végkielégítéseket fel kell függeszteni. A jogtalanul kifizetett összegeket vissza kell szerezni. Ezzel párhuzamosan a nyilvánosságra került ügyeken kívül a kormányzati átadás-átvételnél készített dokumentáció lehet az alapja a felelősségre vonásnak. Senki nem úszhatja meg következmények nélkül az ország tönkretételét. De emellett minél előbb jelentősen egyszerűsíteni kell az adórendszert úgy, hogy az adóbevallás egyetlen lapra elférjen. A munkahelyteremtésben sincs elvesztegetni való időnk.

– Csakhogy a következő kormányt is köti majd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megkötött szerződés. Ezt is felülvizsgálják?

– Az IMF-szerződés megkötésekor más körülmények voltak, mint most. Újra tárgyalni kell a Nemzetközi Valutaalappal, erről azonban csak akkor tudunk részletekbe bocsátkozóan nyilatkozni, ha megkapjuk a kormányzati felhatalmazást, és tisztában leszünk a gazdaság valós helyzetéről szóló számokkal.

(Pindroch Tamás, Magyar Hírlap)