Az informatika a magyar gazdaság motorjává válhat

A Fidesz kormányra kerülése esetén kiemelt ágazatként kívánja kezelni az informatika és a telekommunikáció területét, ennek részeként pedig alapvető céljának tarja a magyarországi digitális szakadék csökkentését.

Nyitrai Zsolt, a párt informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az informatika a magyar gazdaság motorjává válhat a következő években, az ágazat felemelkedése pedig alkalmas lehet a válságból kivezető út megtalálására is.

A Fidesz alapvető céljának tartja a napi szintű internet-hozzáférések számának növelését, valamint ezzel egy időben egy „valódi e-közszolgáltatási tevékenység” kialakítását, az internetes demokrácia megerősítését is – fűzte hozzá. Az ellenzéki politikus szerint ezen célok megvalósítására azért is szükség van, mert jelenleg mintegy ötmillió magyar állampolgárnak nincs rendszeres hozzáférési lehetősége a világhálóhoz, illetve azért is, mert a kormányzat az informatikai ágazat szempontjából is elvesztegette az elmúlt éveket.

Nyitrai Zsolt úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi kabinet bár sok informatikai projektet indított, de azok nagy része vagy teljesen leállt, vagy a megszűnés szélére került. A politikus ide sorolta a Netrekész, az e-Magyarország pontok és a Teleházak programjait is. Hozzátette: a szocialista kormányok az informatikai beruházások során nem biztosították az átláthatóságot, és sok esetben a közbeszerzési eljárás megkerülésével írtak ki pályázatokat.

Nyitrai Zsolt a sajtótájékoztatón pártja nevében egyetértési nyilatkozatot írt alá Keresztesi Jánossal, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnökével. Az IVSZ vezetője kiemelte: 300 tagot tömörítő szakmai érdekképviseleti szervezetük a magyar nemzeti össztermék (GDP) 9 százalékát képviseli, a politikai pártok közül pedig kizárólag a Fidesz–KDNP pártszövetséggel ápolnak együttműködést.

(MTI)