Az új kormány programja kiemelkedő szerepet szán a sportnak-remélhetőleg ez Érdet is érinti

Mórás Zsolt

Mórás Zsolt az új 3-as számú választókerület fideszes képviselő-jelölje. Most is tagja a közgyűlésnek, két bizottságban tevékenykedik, amelyek össze is függenek: a sportbizottságban és az oktatási bizottságban. Mórás Zsolttal beszélgettünk eredményeiről, terveiről.

– Úgy érzem, mindkét bizottságban nagyon jól dolgoztunk, sokat harcoltunk az ágazatok érdekeiért. Az önkormányzat természetesen kicsit másképp látja például az oktatást, mint az azon a területen dolgozók, de véleményem szerint általában sikerült megtalálni a mindkét fél számára megfelelő megoldást. Azok a lépések, amelyeket megtettünk az oktatás területén, jó lépések voltak.
Az elmúlt négy évben nagyon sokat tárgyaltunk például az osztálylétszámokról, de tudni kell, hogy ezt nem mi találtuk ki, hanem az oktatási törvény része. Persze el lehet térni ettől, az önkormányzat mondhatja, hogy a kevesebb jobb, de a jelenlegi helyzetben nem mindig lehet ezt finanszírozni. A normatívák jelenleg alig felét fedezik a kiadásoknak, a másik felét az önkormányzatnak kell valahonnan előteremtenie.

– A sportéletben talán jobban benne volt, hiszen a sportbizottság elnökeként dolgozott az elmúlt négy évben. Itt mit sikerült elérni?
– Ezen a területen igen komoly előrelépés történt. Például a Batthyány Iskola, ahol tanítok is, sportiskola lett, három sporttagozatos osztállyal. Fontos volt, hogy minél több gyereket tudjunk ide vonzani, és plusz forrásokat is tudjunk bevonni. Pályázat útján például tudtunk új birkózó szőnyegeket vásárolni.
A sportbizottsághoz tartozik ezen kívül az egyesületi sport is. A négy évihez képest nagymértékben emelkedett a támogatás összege, ezt azonban nem mindig érzik az egyesületek, mert sok új egyesület is alakult azóta. 16-18 egyesület működik jelenleg a táncosoktól a birkózókig. Ezek az egyesületek jórészt kapnak a várostól támogatást is.
A négy éve megalkotott sportkoncepcióban megneveztük a kiemelt sportágakat, ezek: birkózás, labdarúgás, úszás, kézilabda, és ezek mellett természetesen támogatjuk a többit is. Nagyon jó eredményeket ért el a Spartacus, de említhetem a labdarúgókat és természetesen a női kézilabdásokat, akik Érd történetében először bejutottak az NB I-be.

– A sporthoz létesítmények is kellenek.
– Ezen a téren is jó eredményeink vannak, elég említeni a műfüves pályát, aztán a tanuszodát és a Batthyány sportcsarnokot, amelyet már most kinőttünk.

– Sokan kérdezik, hogy miért nem az utánpótlást fejlesztjük inkább?
– Természetesen azt is fejlesztjük, de ha nincsenek hősök, nincsenek példaképek, olyan játékosok, akikre fel tudnak nézni a gyerekek, akkor nincs utánpótlás sem. Amikor a kézilabda csapat még NB II-es volt, 16 igazolt utánpótlás játékosunk volt. Ma 106-an vannak, az óvodás korútól kezdve, és ez a szám folyamatosan nő. És ők csak az igazolt játékosok, mellettük nagyon sok az érdeklődő. A birkózásnál és a sumónál is ugyanez van, sok korosztályos világbajnokunk van, és ez ösztönzi a gyerekeket.

– Sokan és sokszor kérdezik: mi lesz az üresen álló sportcsarnokkal és uszodával?
– Sokan keresnek engem is ez ügyben, és jó volna, ha a bank elhatározná magát végre, hiszen a bank a tulajdonos. Közelednek ugyan az álláspontok, de sajnos még nincs eredmény. Egy pályázat van kiírva a sportcsarnok és a mellette lévő terület hasznosítására, de ennek az eredményhirdetése októberben lesz, és már az új közgyűlés kompetenciája lesz az eredményhirdetés. Mi már tavasszal szerettük volna ezt a pályázatot kiírni, de az MSZP, a civil és a KDNP frakció megakadályozta ezt oly módon, hogy határozatképtelenné tette a Közgyűlést. Meggyőződésem, hogy ha akkor kiírjuk a pályázatot, mára már megnyílt volna az érdiek számára a sportcsarnok és uszoda. De nyilvánvalóan az ellenzéknek ez nem volt érdeke.

– A tanuszodát is rögtön kinőttük, ahogy birtokba vették az érdiek. Lesz ezen a téren is folytatás?
– Nagyon jó, hogy tudnak hol úszni a gyerekek, kell is majd a következő ciklusban még egy hasonló uszoda Érd felső részén, de természetesen ezen a területen is nagyon hiányzik a nagy uszoda. Például négy éve készen van a vízilabda szakosztály papíron, csak arra várunk, hogy legyen helye. Sok tervünk van, nem csak ülünk a babérjainkon.
Az új kormány programja kiemelkedő szerepet szán a sportnak, és remélhetőleg ezt Érden is meg fogjuk tudni valósítani.

– Térjünk át a választókerületére. Át lett az Öné is szabva. Mennyit változott, és mennyire ismeri az új részeket?
– A régi választókerületem egyharmadát átcsatolták, és megkaptam helyette az újtelepi részt a 70-es út felett. Huszonegy éve tanítok a Batthyányban, és nagyon jól ismerem ezt az új területet is, hiszen például családlátogatásokkor többször is bejártam már az évek alatt. A gyerekek nagy része erről a területről jár a Batthyányba. Most természetesen újból és többször bejártam, és megmondom őszintén, nagyon sok problémával találkoztam, amit meg kellett volna már oldani.
Legnagyobb a gond az utakkal és a csapadékvíz-elvezetéssel. Ez egy mélyen fekvő terület, ahol a talajvíz komoly gondokat okoz. Ezek jó részét azonban a csatornázás meg fogja oldani. Az utakat azonban csak a csatornázás befejezése után tudjuk rendbe hozni, ezt mindenkinek elmondtam, és úgy gondolom, meg is értették az emberek.
Most már belátható időn belül van ez, hiszen 2012 végére be kell fejezni a munkálatokat, és utána jöhet az útépítés. A vízelvezetés a másik komoly probléma. Ezen már régóta dolgozom, a Kossuth utcán például most már végig jött az árok, de a megnövekedett csapadékmennyiség miatt, és azért, mert néhány helyen vagy nincs árok, vagy nem tartják karban, változatlanul sok a probléma.
– A szolgáltatások területén sincs az élen ez a környék. Mit lehet tenni ezen a területen?

– Először is mindenképpen fel kell újítani a Bölömbika utcai orvosi rendelőt, amely borzasztó állapotban van, pedig felnőtt és gyerek háziorvosok is rendelnek itt. A közlekedés területén a Zámori út és a Vadlúd utca kereszteződésében körforgalmat kell építeni, mert ez egy balesetveszélyes hely, az utóbbi években nagyon megnőtt itt a forgalom. Rendszeresen vannak itt balesetek, ezt a részt mindenképpen rendezni kell.
Azt is hiányolják sokan, hogy nincs ezen a területen egy nagyobb üzlet. Ezt természetesen nem tudja az önkormányzat megoldani, de ha lesz befektető, segíteni fogunk neki.

ORLAI SÁNDOR
(Megjelent az Érdi Lapban)

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , ,