Az új kormány vissza fogja adni az elvett támogatást

Ha a Fidesz–KDNP kormányra kerül, a fogyatékkal élőket segítő szervezetek vissza fogják kapni azt a támogatási mértéket, amelyet 2009-ben megkaptak – közölte az ellenzéki frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője kedden Budapesten.

Soltész sajtótájékoztatóján – amelyet Kósa Ádám Fidesz–KDNP-s európai parlamenti képviselővel tartott – emellett hangsúlyozta azt is, hogy ha megnyerik a választásokat, segíteni, támogatni fogják a megváltozott munkaképességűek, illetve a fogyatékkal élők foglalkoztatását is. A politikus szerint az elmúlt években a fogyatékkal élő emberek ahelyett, hogy segítséget és támogatást kaptak volna, megvonásokat kellett, hogy elszenvedjenek. A szocialisták elmúlt nyolc éve csak kudarcként jellemezhető ezen a területen – tette hozzá. Soltész kitért arra is, hogy 2005 óta folyamatosan csökken azoknak az intézményeknek a normatív támogatása, amelyekben fogyatékos emberek élnek.

Kósa Ádám – jeltolmács segítségével – a problémák között említette az akadálymentesítés határidejének folyamatos halasztását is: a szolgáltatásokhoz való hozzáférést december 31-ig kellene akadálymentesíteni, ám jól látható, hogy ebben az évben már képtelenség bármiféle eredményt elérni. A másik nagy „csalódás” a foglalkoztatás, hiszen míg az Európai Unióban a fogyatékossággal élő emberek 40 százaléka jut munkalehetőséghez, addig Magyarországon ez az arány 10 százalék – mondta. A politikus véleménye szerint a fogyatékosügy helyzetét az elmúlt nyolc évben nagyon jól szemlélteti, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium érintett főosztálya nem dolgoztat fogyatékkal élő embereket.