Be kell fejezni a családellenes gazdaságpolitikát

A Fidesz elnökségének álláspontja szerint amellett, hogy egy következő kormánynak tíz év alatt egymillió új munkahelyet kell létrehoznia, családellenesből családtámogatóvá kell tennie a gazdaságpolitikát.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a párt keddi elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az egymillió új munkahely nélkül elképzelhetetlen a gazdasági növekedés és a kilábalás megindulása. Emellett hangsúlyozta azt is, ha kormányra kerülnek, megpróbálják megállítani és megfordítani a népességcsökkenést, a rossz demográfiai tendenciákat.

Szerinte a mostani magyar kormány csak tovább gyengíti a gazdaságot, és nem látszanak azok a kitörési lehetőségek, amelyek stabil növekedési pályára állítanák a magyar gazdaságot. Katona Tamás pénzügyi államtitkár azon nyilatkozatára, amely szerint nincs szükség egymillió új munkahelyre, Varga Mihály úgy reagált: ez a feltartott kéz politikája, amelynek véget kell venni. „Másrészt pedig mit várjunk attól a kormánytól, amelynek a pénzügyi vezetője eleve azzal számol, hogy a magyar népesség tartósan, folyamatosan csökkenni fog?” – tette fel a kérdést az ellenzéki párt alelnöke.

A politikus a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának hétfői budapesti sajtótájékoztatójával kapcsolatban azt mondta: több ellentmondást is észre lehet venni, hiszen míg az IMF azt mondja, minden rendben van, a magyar kormány tartja a vállalt irányt, addig az Európai Unió illetékese már a sajtóértekezleten további megszorításokról beszélt. Oszkó Péter pénzügyminiszter pedig bejelentette, hogy zárolják a stabilitási tartalék megmaradt 50 milliárd forintos részét – tette hozzá.

Varga Mihály kérdésre kifejtette: múlt csütörtökön folytattak megbeszélést az IMF és az EU képviselőivel, ahol elmondták, hogy szerintük a 2010-es költségvetés nem tartalmazza a reális számokat. A Fidesz képviselői a találkozón beszámoltak arról is, hogy a büdzséből kieső tételek – például az Alkotmánybíróság által megsemmisített ingatlanadó – függetlenül a következő kabinet összetételétől és intézkedéseitől „már hatnak” – ismertette. Hozzátette, akkor tudnak bővebb és pontosabb helyzetértékelést adni a valutaalapnak, ha kormányra kerülnek. Kérdésre megjegyezte azt is, hogy tárgyalásukon a felvett hitel törlesztésének átütemezése nem került szóba.

James Morsink, az IMF delegációjának vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre azt mondta: a Fidesz kifejtette készségét és szándékát a szigorú fiskális politika folytatására a Nemzetközi Valutalap delegációja és az ellenzéki párt közötti egyeztetéseken. Hozzáfűzte: az ellenzéki politikusok megerősítették, hogy fontosnak tartják az IMF-fel való együttműködést, és ezt fenn kívánják tartani.