Egészséges környezetet!

Dr. Veres Judit megválasztása esetén negyedik ciklusát kezdi a közgyűlésben. Először – még a Közéleti Társaskör színeiben – 1994-ben választották képviselővé, majd az ezt követő összes ciklusban bekerült, de 2002-ban visszalépett Bércesi Tibor javára. Az idén a Fidesz indítja, a 11. választókerületben, Parkvárosban.

dr. Veres Judit

– Párton kívüliként mindig is a polgári oldalt támogattam, a függetlenségemet megtartva.

– Nagy tapasztalattal rendelkezik tehát.
– Ugyanazon a területen, ugyanabban a rendelőben dolgozom, a városban, már úgy tűnik, hogy ezer éve. Itt élem le az életemet. Szeretném, ha jobban, kényelmesebben élhetnénk a városunkban. Jó lenne látni, megélni, hogy fejlődik a városunk, ha egészséges lenne a környezetünk. Sajnos mára már annyira szennyezett lett a talaj, hogy az ásott kutak vize nem fogyasztható, még a zöldségek öntözésre sem. A csatornahálózatot már régen ki kellett volna építeni a városban!

– Az egészségügyi és a szociális bizottság tagja, nyilván ez áll Önhöz közel. 1994 óta milyen fejlődést tapasztalt ezeken a területeken?

– Az egészségügy területén az utóbbi négy évben látható komoly fejlődés. Megújult, korszerű körülmények közzé költözött az ügyelet. Az alapellátásban dolgozó háziorvosok és gyerekorvosok jelentős része új rendelőkbe költözött, illetve fog költözni. Érdligeten a Kaszinó üzletházban három háziorvos kapott helyet, a Riminyáki úton szintén hárman kaptak helyet, és épül a Bajcsy-Zsilinszky úton is az egészségház, ahol a parkvárosi háziorvosok, házi gyerekorvosok és védőnők fognak korszerű körülmények között dolgozni.

Szólni kell a legnagyobb beruházásról, a Szakorvosi rendelőintézet átépítéséről is, hiszen itt egy korszerű, 2000 m2-rel megnövekedett területű rendelőintézetet fogunk átadni az év végén, mintegy másfél milliárdos ráfordítással.

– Az előző ciklusban is épült új rendelő a Duna utcában.
– A Duna utcában a gyerekorvosok óriási terhet vállaltak, mert saját hitelből kellett a rendelőt felépíteniük. Ma már az OEP nem ad támogatást rendelőépítéshez, és a praxispénzből finanszírozni a hitelt óriási terhet jelent.

– Az Ön rendelője megújult-e már?
– Még nem. Ez a rendelő 1987-ben társadalmi munkában épült a Hazafias Népfront kezdeményezésére, de mára már kinőttük. Régen két háziorvos rendelt itt, ma már hárman dolgoznak, ezért zsúfolt a háziorvosi rendelő, remélem, a felújításra itt is sor kerül.

– Mi a tapasztalata gyermekorvosként, milyen a gyerekek fizikai, egészségi állapota? Van-e a kertvárosnak előnye?
– Régebben sokan azért költöztek Érdre, mert itt jó volt a levegő. Sokáig ez igaz is volt, ma már azonban sajnos nem, habár még mindig jobb, mint a VIII. kerületben. Megszaporodtak Érden az autók, a dolomit kőporos utcák pedig roppant károsak az egészségre.

– Kimutatható, hogy a kőpor károsítja az egészséget?
– Igen, van erre egy felmérés. Az önkormányzat egészségügyi referense keresett meg azzal a kérdéssel, mivel magyarázzuk, hogy városunkban megnőtt a légúti megbetegedések száma? Egyik oka ennek a levegő szennyezettsége, a másik a zsúfoltság az oktatási intézményekben, az óvodákban, a bölcsődékben. Örülök annak, hogy megújult, kibővült az Aradi úti bölcsőde. Az óvodai férőhelyek száma is jelentősen nőtt az utóbbi négy évben.

Megújulnak, bővülnek az iskolák, mindez remélem, javítani fog a helyzeten. Az utak is, bár lassan, de épülnek. Emlékszem, hogy én a Tárnoki úton térdig érő sárban hordtam a gyerekeimet az óvodába. Ma már kényelmesen lehet ott közlekedni. Büszke vagyok a kiépült lámpás csomópontra a Bajcsy-Riminyáki-Tárnoki úti kereszteződésben, mert az roppant veszélyes hely volt, szinte minden héten történt egy-egy baleset.

– Most egy új körzetben fog indulni, de ez sem ismeretlen az Ön számára. Melyik ez a környék? Mik ott a tervei?
– Nagy izgalommal indulok a választásnak, sok feladat vár a Parkvárosban megválasztott képviselőkre, a Bem tér környékén, így a 11-es választókerületben is.  Amikor Parkvárost említik, mindig egy szép, virágzó kertvárosra gondolnak az emberek, de hát ez még sajnos nincs így!  Nagy kihívásnak érzem, mert rengeteg tennivaló van, míg valóban virágzó kertváros lesz ez a terület.

A Bem téri alközpont rendezése az egyik legfontosabb feladat. De mindaz, ami Érden fontos: csatorna, csapadékvíz elvezetés, út – és járdaépítés, ezen a területen is elsőrendű feladat. A kampány során sok – sok emberrel beszélgettem, a városrész gondjairól. Sokan hiányolják a gyalogátkelőhelyeket a Törökbálinti, a Sóskúti utakon, az Iparos úton.

Nagy probléma a megnövekedett autós forgalom. Nem megoldott még az autópályáról történő lehajtás és felhajtás. Erre már készen vannak a tervek, és remélhetőleg hamarosan elkezdődik a kiépítése. Így nagy a zsúfoltság reggel, mikor munkába mennek az emberek, este pedig mikor hazajönnek.  Ha beindul a közösségi közlekedés, amelyre pályáztunk, talán csökkenni fog az autósforgalom is, és kényelmesebb lesz a városban közlekedni.

Érden örvendetesen nem csökken a gyermeklétszám. Az önkormányzat fontos feladata a bölcsődék, óvodák, iskolák működtetése, karbantartása, felújítása. A megújult, kibővített Bem téri óvodának rendbe kellene tenni az udvarát is. Még egy új óvoda is elkelne a városunkban. Jelentősen nőtt a családi napközik száma is, amelyek tehermentesítik a meglévő óvodákat.

A következő ciklusban a Teleki Sámuel iskola bővítése, felújítása a soron következő. Jelenleg az iskolás gyerekek az óvodába járnak ebédelni, és az átkelésnél mindig veszélynek vannak kitéve. A tervek szerint ebben az iskolában is indul majd gimnáziumi oktatás.
Az Interspar megépítéséhez sajnos haladékot kért a beruházó! Nincs ezen a területen játszótér, és sorolhatnám tovább a hiányokat.

Kinőtte Parkváros a postát, és az alközpontban jó volna egy kihelyezett okmányiroda is. A közbiztonság jelentősen javult a rendőrörs megnyitása óta. Kellene egy piac is, mert most méltatlan körülmények között árulják az őstermelők a portékájukat. Nagyon messze van a Parkvárosiaknak az Ófaluba kihelyezett piac.

Gyönyörű családi házas övezet ez a városrész, sajnos az infrastruktúra nem tartott lépest a megszaporodott építkezésekkel. Rendezett, kulturált alközpontot érdemel ez a terület!

Orlai Sándor

(Megjelent az Érdi Lapban)

Címkék: , , , , , , ,