Fejlesztéseikhez szükséges források 70%-át 2022-től már a Pest megyei cégek is megnyerhetik.

Több mint 20 éve küzdök azért, hogy Budapest és Pest Megye külön régióban legyen. Több mint 20 éve megy a harc, hogy változzon meg a Pest megyeieket, köztük az érdieket sújtó rossz EU-s besorolás. Azért pedig, hogy Érdnek erős gazdasága legyen, 1990 óta, 31 éve dolgozom. Most egy nagyon nagy előrelépés történt.

Még 2001-ben Pest Megye és a Közép Magyarországi Régió elnökeként kezdtem el azt a folyamatot, hogy a Pest megyei cégek, emberek így az érdiek is a szomszédos megyékhez hasonló forrásokat jussanak.

Eddig azért volt ez lehetetlen, mert az EU (hibásan) Budapestet és Pest megyét egy térségként kezelte. A Főváros pedig “felhúzta” a régió statisztikai fejlettségét, s nagy volumenű támogatás csak “fejletlen” régiónak jár.

A szétválást a baloldal (MSZP-SZDSZ) folyamatosan gátolta, megakadályozta.

Amikor 2010 után végre megint polgári kormánya lett Magyarországnak, dr. Szűcs Lajos elnök úr újra elindította a folyamatot. Elérte, hogy a kormány lobbizzon Brüsszelnél, Pest megye leválasztásáért a Központi (Fővárosi) Régióról az itt élő emberek érdekében.

A törekvés Szabó István elnök úr idejére vált sikeressé, s 2022-től a Pest megyei cégek is 70%-os arányban szerezhetnek meg fejlesztésükhöz forrásokat. Beigazolódott, „jobb későn, mint soha.”

A vállalkozásoknak szóló legfontosabb program, a „Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program” Ginop pályázataiból korábban kizárták a Pest megyei cégeket. Most a folytatásának tekinthető, 2021-2027-es ciklusban elérhető Ginop Plusz-ban már pályázhatnak.

2022. január 1-től így bátran indulhat bármely Pest megyében működő vállalkozás; a projekt teljes elszámolható beruházási költségeinek a 70 %-ért is.

Érden polgármesterségem alatt – ezen források nélkül is – több beruházást sikerült letelepíteni: DM, Mobis, Prettl II., AVL és a sort folytathatjuk.

Bízom abban, hogy az új lehetőségek mellett mostantól még több beruházás valósul meg, s egyre erősebb lesz az érdi gazdaság!

T. Mészáros András, Érdi Fidesz elnöke

Forrás: https://www.facebook.com/t.meszaros.andras