Gigantikus ingatlanspekulációról álmodozik a szocialista-független szövetség?

Fogalmazzunk egyenesen: nemrég konkrétan azt a célt tűzték ki – azt hirdették meg – a baloldali „független” polgármesterjelölt támogatói, hogy a jövőben az önkormányzatnak a város működtetésére, fejlesztésére fordítható pénzügyi forrásai drasztikusan csökkenjenek. Évente 500 millió forinttal, 5 év alatt 2.500 millió forinttal akarják leépíteni a város fejlesztési lehetőségeit. Úgy, hogy ha sikerül a tervük, akkor akár újabb 10.000 ember költözhet Érdre, akinek szintén igényük lesz a szolgáltatásokra.

Ez nem csak a városi szolgáltatások teljes leépülését jelentené, több más mellett konkrétan nem lenne miből működtetni a Sportcsarnokot, a város kulturális intézményeit, be kellene zárni azokat. A város nem tudna részt venni az EU-s források lehívásában, hisz nem lenne miből előkészíteni a pályázatokat. Így nem lenne pénzügyi forrás arra sem, hogy a legégetőbb csapadékvíz-elvezetési és útépítési beruházásokat megvalósítsa a város.

Elsőre arra gondolhat az ember, hogy hozzá nem értésből vagy tapasztalatlanságból tűznek ilyent ki a zászlójukra. Azonban múlt heti cikkünk nyomán egy kedves olvasó felhívta a figyelmünket néhány tényre, amely elgondolkodtató.

Ismert, hogy időzített bombaként ketyeg Érd város központjától pár száz méterre egy közel ezerlakásos lakópark megépítésének lehetősége, amely a várost 2006-ig irányító szocialista polgármester hivatali ideje alatt körvonalazódott. A minél több társasház építését lehetővé tevő helyi építési szabályzat hetekkel a 2006-os választások előtt lépett életbe. A legnagyobb problémát az a lakópark építése jelentené, amely 3,6 hektáron egy csaknem ezerlakásos tömbből állna. A terület egykori tulajdonosa úgy kapta meg ezt az építési lehetőséget az átminősítéssel, hogy cserébe semmilyen kompenzációt nem fizetett az akkor még szocialista önkormányzatnak. Így az ott lakóknak építendő új óvoda, iskola, egészségügyi ellátás, egyéb infrastruktúra kiépítése mind-mind az adófizetőkre hárul.

De úgy tűnik, ez még nem elég a lakópark-lobbi által támogatott társaságoknak. A lakóparképítésre kiszemelt területtől nem messze működik (még) az Érd Aréna, a Sportcsarnok. A létesítmény mellett pedig van még egy 6 hektáros önkormányzati üres terület, amely a város egyik legértékesebb telke. A baloldali-civil társaság részéről már évekkel korábban több kísérlet történt arra, hogy rávegyék az önkormányzatot, hogy értékesítse ezt az ingatlant is lakóparképítés céljából. Ez nem újdonság, a baloldal egyetlen olyan ciklusában, amikor többségben volt Érden, szinte az összes értékes városi ingatlant dobra verte. Ilyen közös (MSZP-civil) akció volt például a mélyen ár alatt értékesített Stop-Shop telek.

Nem fogják kitalálni, hogy a két említett terület között kinek van ingatlana? Mi is megdöbbentünk, amikor kiderült, hogy a baloldal és a civilek által támogatott független polgármester jelölt cégének fekszik ott egy kevésbé kihasznált ingatlana!

Így már egészen másként hat a korábban hihetetlennek tűnő forgatókönyv, amelyet nemrég hallottunk a baloldali kampánycsapat környezetéből. Eszerint előbb a lakosság számára vonzónak tűnő kampánnyal (adócsökkentés ígéretével) az önkormányzat bevételeit drasztikusan megkurtítják, majd a csődhelyzet elkerülése érdekében előjönnek a megmentő csodafegyverrel: nincs mit tenni, el kell adni bármennyiért a legértékesebb városi ingatlanokat. Ha kell, lakóparképítés céljából!

Ha ez a tervük megvalósulna, az egész területen (a Sportcsarnok lebontása nélkül is) mintegy 8.000-10.000 ember költözhetne be, akiknek közlekedni kell a most is zsúfolt útjainkon, akiknek gyermekeik óvodába, iskolába szeretnének járni. A város nem hogy fejlődne, hanem élhetetlenné válna egy ilyen hirtelen, drasztikus létszám növekedéssel.

Tényleg ennyire hülyének nézik a baloldali-civil vezetők és az általuk támogatott független polgármester jelölt az érdieket, hogy nem látják át mesterkedésüket és bedőlnek a populista kampányuknak? Ne hagyjuk, hogy megtévesszék az érdieket!

 

Érdi Lap, 2014. szeptember 18.

Címkék: , , ,