Jövőre megvalósulhat az érdi közösségi közlekedés

Tóth Tamás

Évek óta foglalkozik a település közlekedésével Tóth Tamás tanácsnok, Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése Városfejlesztési, Műszaki és Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, és több tanulmányt is készített a városi forgalom korszerűbbé tételéért, az optimális közlekedési feltételek megteremtéséért.

Az Érdi Újság munkatársa a Budai körforgalmi térnél bekövetkezett új forgalmi rendről kérdezte a tanácsnokot.

– Sokan dicsérik, mások pedig nem értik, miért kellett átépíteni a Budai körforgalmi teret.

– Kettős körforgalomnak épült az első pillanattól kezdve, de a két gyűrűnek a forgalmát összehangolni, és azt begyakoroltatni a közlekedőkkel nehéz feladat. Amióta megépült, teljes bizonytalanság volt a közlekedést illetően, annak ellenére, hogy a kivitelező jól oldotta meg a szakmai kihívást jelentő feladatot. Elmondhatom, most már teljesen a gépkocsivezetőkön múlik, hogy odafigyelnek-e a szabályok betartására vagy sem. Én magam tapasztaltam, hogy két gépjárművezető is a záróvonalon keresztül haladt át, már pedig ezt nem illik.

– Ha valaki eltéveszti a sávot, akkor mi a megoldás?

– Tesz egy kört. Ez a világon mindenütt így van. A körforgalomnak az az előnye, hogy ha eltévesztettem, akkor megyek tovább. Máskülönben biztos vagyok benne, hogy az érdi gépkocsivezetők hamar megszokják, sőt, többnyire már meg is szokták az új forgalmi rendet, hiszen a közlekedési előírásokat jól jelzik az iránymutató nagy táblák, a sávok közti prizmák és az útburkolatra felfestett jelzések.

– Tessék szíves megnevezni a lehetséges jó közlekedési megoldásokat.

– Ha a központ felől közeledünk a körforgalom felé, és a Balatoni út – Diósd irányába kíván haladni, akkor a körforgalmat a bal oldali sávból kell megközelíteni és a bal ( belső ) sávban haladva az  első jobbra történő kilépési lehetőségnél kilépve a jobb ( külső) sávba jobbra tartva kell a körforgalmat elhagyni. Amennyiben a centrum felől a Budafoki út – 6-os út, Budapest – irányába kíván haladni a gépkocsivezető, akkor a jobb oldali sávból kell a körforgalomba belépni, és a harmadik kijáratnál a Budapestet jelző táblánál kell a körforgalmat jobbra elhagyni. Ha pedig a Centrum felől Pécs-Székesfehérvár ( 6-os, 7-es és M6-os út ) felé kíván haladni, akkor a körforgalmat a jobb oldali sávból kell megközelíteni, majd a tábla jelzése szerint jobbra, kis ívben kell a körforgalmat elhagyni.

Ha a központ felől a bevásárló központ felé kíván haladni, a körforgalmat a jobb oldali sávból kell megközelíteni és a második kihajtónál kell elhagyni, ha pedig a Budafoki útról Budapest felől érkezik meg  a körforgalomhoz és Érd centrum felé kíván tovább haladni, akkor a jobb oldali sávban kell haladni és a körforgalomba belépni  majd a második kilépőnél kell azt elhagyni. Ha a Budafoki útról Budapest felől érkezik és a 7-es úton Diósd felé kíván haladni akkor a jobb oldali sávból kell a körforgalomba belépni és jobbra kis ívben kanyarodva azt elhagyni, de lehetőség van arra is, hogy a körforgalom kikerülésével, annak megközelítése előtt jobbra tartva a 7-es úton Diósd felé az elkerülő sávot igénybe véve haladjon.

Amennyiben a Budafoki útról Budapest felől érkezik, és Pécs-Székesfehérvár felé kíván tovább haladni, akkor a bal oldali sávból kell a körforgalomba belépni és körforgalomban is a bal (belső) sávjában haladva az első lehetséges kihajtónál jobbra tartva kell kilépni.

– Még csak annyit említek meg, ha Pécs-Székesfehérvár irányából érkezik és Érd központ felé kíván tovább  haladni, akkor a bal oldali sávból kell a körforgalomba belépni, a külső sáv keresztezésével a belső sávba majd a körforgalom jobb oldali (külső) sávjában haladva a második kihajtónál kell kilépni. Fontos arra figyelni, hogy a körforgalomba való belépésnél és kilépésnél – kivéve a bevásárló központ be- és kihajtó ágát – minden esetben gyalogátkelő helyet kell keresztezni. Ügyeljünk arra, hogy a körforgalomban felfestett szaggatott vonalak csak a szaggatott vonal irányából történő átkelést engedélyezik, és a folyamatosan festett vonal a megközelítés oldaláról nézve záróvonal, itt sávot váltani nem szabad!

– Tanácsnok úr, egy teljesen más kérdés: mikor lesz egy érdi önkormányzati tulajdonú közlekedési társaság, amely megoldaná a város tömegközlekedését?

– A megoldást folyamatosan keressük, tervszerűen készülünk a pályázati és a tervezési munkafázisokra és meggyőződéssel állítom, hogy legkésőbb jövő év közepére már legalább három-négy viszonylatban megvalósul a helyi tömegközlekedés.

(forrás: Érdi Újság)

Címkék: , , , ,