Készül a II. Batthyány Terv

T. Mészáros András polgármester heti sajtótájékoztatóján bejelentette: megfogalmazták azokat az elképzeléseket, amelyek pillérei lesznek a következő ciklusban elinduló II. Batthyány Tervnek.

A képre kattintva megtekintheti az Érdi TV beszámolóját

Választások közeledtével megszokhattuk, hogy a különböző pártok, szervezetek és csoportocskák elkezdenek csatornáról, útépítésről és vízelvezetésről beszélni, mert mindenképpen kell valamit mondani a választóiknak. Nem elég az, hogy polgármester vagy képviselők szeretnének lenni. Átfogó, jövőképet adó elképzelésekkel azonban vajmi ritkán lehet találkozni. Idén sincsen ez másképp. Egyedül a Fidesz csapata állt elő komoly elképzeléssel, amelyet T. Mészáros András polgármester-jelölt, az érdi Fidesz szervezet elnöke ismertetett.

Az elmúlt ciklus elején a lakossági elképzelésekkel egyeztetve az új, fideszes városvezetés megalkotta a Batthyány tervet, amelyet utána a közgyűlés is elfogadott. Ennek a tervnek mentén következett be az elmúlt négy évben az a nagyszabású fejlesztés, amelynek eredményeképpen mintegy 39 milliárd forintnyi forrás érkezett városunkba, és amelynek eredménye lassan kézzelfogható lesz teljes mértékben, hiszen ennek köszönhető például sok évtizedes adósságunk, a csatornázás beindulása, ennek jegyében újult meg a Gárdonyi Általános Iskola, épült tanuszoda, folyik a Szakorvosi Rendelőintézet rekonstrukciója és bővítése, nyíltak meg az új egészségházak, folyik a Rávna vízelvezetése, a városközpont kiépítése stb.

Az új Batthyány terv az első terv eredményeire épül, és ennek mentén folytatódhat az eddigi munka, amely végleg megalapozza egyrészt a virágzó kertvárost, másrészt biztosítja Érd lakosságának a joggal elvárt megyei jogú városi színvonalat.

A fejlesztések irányvonala egybeesik a lakosság sok konzultáció után megismert óhajaival. Öt fontos területet ölel fel, ezek az igazgatás, az egészségügy, a kommunális infrastruktúra, az oktatás és a szolgáltatás.

Az első területen elsősorban a közbiztonság javítását tartja a Fidesz fontosnak, mert ugyan az elmúlt időszakban, főleg a százmilliós beruházással kiépített térfigyelő rendszernek köszönhetően jelentős javulás következett be, de azt is tudjuk, hogy a megye második legnagyobb kapitánysága méltatlan körülmények között, egy kibővített családi házban működik. Ezért fontos feladat a következő ciklusban egy új rendőrkapitányság felépítése. A megyei jogú város ezen felül méltán tarthat igényt bíróságra és ügyészségre.

Az egészségügy területén is komoly előrelépés történt, hiszen a másfél milliárdos költséggel épülő új Szakorvosi Rendelőintézet mellett több háziorvosi rendelő is megújult, és jelenleg is folyik az egészségház hálózat továbbépítése. Mégis, van egy komoly hiányosságunk: nincs Érden kórház. Ennek a területe már régóta rendelkezésre áll a Tárnoki út végén, és a mintegy százharmincezer lakosú vonzáskörzet megérdemel egy kórházat. Ennek előkészülete – noha nem lesz könnyű menet – szintén el fog kezdődni a következő ciklusban.

Szintén nagyot lépett előre a város kommunális infrastruktúra területén, elég csak a csatornázásra, a Rávna vízelvezetésére és a folyamatosan kiépülő egyéb vízelvezetésre gondolni, mégis, ezen a területen is évtizedes az elmaradásunk. Az elmúlt időszak komoly esőzései megmutatták, hogy a felszíni vízelvezetés teljes kiépítése nélkül nincs igazi város. Ezért komoly összeget, mintegy négy és fél milliárd forintot szánunk a felszíni csapadékvíz elvezetésére.

Ezzel együtt kívánjuk másik komoly adósságunk, az útépítés elmaradottságát is megoldani. Sajnos az elmúlt ciklusban – habár történtek útépítések, például megújult a Diósdi út, a Bagoly utca, a Szabadság tér, a Lőcsei út stb., és kisebb mellékutcákon is történt aszfaltozás –, a főváros túlsúlya miatt sorra elutasították a beadott pályázatainkat.

A teljes csatornázottság és a csapadékvíz elvezetés kiépítésével azonban megnyílik a lehetőség eredményes útépítési pályázatokra is, és a következő négy évben legalább ötmilliárd forintot szánunk erre a célra.

Mivel Érd fiatal város, az egyik legfontosabb terület az oktatás-nevelés. Az elmúlt ciklusban is kiemelt terület volt ez, hiszen százharminc új óvodai férőhely létesült – a rendszerváltás óta először bővültek az óvodai férőhelyek –, megújult és kibővült az Aradi utcai bölcsőde, ezen felül korszerűsödött több iskola és óvoda, beleértve a fűtésrendszer, a nyílászárók cseréjét, a hőszigetelést.

Az idén beindul a Gárdonyiban a középfokú oktatás, és az új Batthyány terv azzal számol, hogy a következő ciklusban korszerűsödik a Teleki és a Széchenyi iskola, és ezekben is elindulhat a középfokú oktatás, vagyis a ciklus végére négy gimnáziuma lesz Érdnek. Ez azt is jelenti, hogy a végzősök nagyobbik része helyben folytathatja majd tanulmányait.

Az óvodai férőhelyeket is tovább kell bővíteni, ezért két új óvodát kell felépíteni, és hosszú távon is biztosítani kel azt, hogy minden rászoruló érdi gyermek járhasson óvodába.

A szolgáltatások területén elsőnek a köztemető bővítését kell megemlíteni, és feltétlenül szükséges egy új, korszerű ravatalozó megépítése is.

Érd lakosságának nagyobbik része jelenleg Budapestre ingázik, a közösségi közlekedés azonban nem tartott lépést az igényekkel, ezért a kívánatosnál sokkal többen autóval kénytelenek közlekedni. Az elmúlt ciklusban elnyert a város egy pályázatot a helyi közlekedés kiépítésére, ezt folytatni kell a következő ciklusban is, és el kell érni, hogy jól kiépített és sűrűn közlekedő, korszerű buszok lássák el a helyi tömegközlekedést.

Egy megyei jogú város nem lehet meg kultúra és szórakozás nélkül. A Szepes Gyula Művelődési Központ a hetvenes években épült, és a város már rég kinőtte. Sok egyesület, klub, civil szervezet már nem fér be az épületbe, iskolákban és egyéb helyeken kénytelenek szorongani. Ezért el kell kezdeni legalább a bővítés tervezését, és ha lehet, magát a bővítést is. A sport területén is lépni kell, hiszen látni, hogy a női kézilabda csapat NB I-be jutása is mennyire fellendítette a helyi sportot, ezért bővíteni kell a sportpályákat, és újabb tanuszodát is kell építeni.

A fentebb felsoroltakon kívül az egyik legfontosabb feladat új munkahelyek létrehozása, és ezeket elsősorban a magánszektor tudja biztosítani. Ezért támogatni kell az ipar letelepítését, biztosítani kell a lehetőséget új ipari parkok létrehozására.

Rendőrség – új épület Igazgatás
Bíróság Igazgatás
Ügyészség Igazgatás
Kórház Egészségügy
Szent István híd kom. Infrastruktúra
Bagoly úti felüljáró kom. Infrastruktúra
Iparos út – M0-M1 kom. Infrastruktúra
Csapadékvíz elvezetés kom. Infrastruktúra
Útépítés kom. Infrastruktúra
Széchenyi Ált. Isk. és Gimnázium oktatás
Teleki Ált. Isk. és Gimnázium oktatás
Óvoda (2 x 7+1 csoportos) oktatás
Köztemető + ravatalozó – felújítás szolgáltatás
Közösségi közlekedés – fejlesztés szolgáltatás
Művelődési Központ – felújítás szolgáltatás
Sport pálya fejlesztés szolgáltatás
Tanuszoda szolgáltatás

Címkék: , , , , , ,