Kiszámíthatóságra van szükség

Átláthatóságra és előreláthatóságra van szükség Magyarországon – hangoztatta a röjtökmuzsaji vezérigazgatói találkozón szerdán tartott előadásában a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője.

„A piac nem hiszi el, hogy az állam hatékony szereplő, és hogy professzionális szereplő”, ahogy azt sem, hogy az állami intézményrendszer „úgy jó, ahogy van” – jegyezte meg Navracsics Tibor a mintegy félszáz cégvezető előtt.

Mint mondta, Magyarországon „egyfajta mélybizonytalanság épült ki az állammal szemben”, amelynek a piachoz való viszonya is homályos. A fideszes politikus hangsúlyozta, a hazai krízist, amelyet „elsősorban az állam teljesítőképességének alacsony volta okozott”, nem kiváltotta, csak elmélyítette a nemzetközi válság.

Navracsics szerint az átláthatóvá tétel egyik eleme a bürokrácia csökkentése, ami nem elsősorban a létszámot jelenti, mivel az eljárások egyszerűsítésére is szükség lenne. Megjegyezte: ehhez kapcsolódik, hogy a jogszabályok annál bonyolultabbak, minél alacsonyabb az adott társadalom bizalmi szintje. Hozzátette: előreláthatóságra, kiszámíthatóságra van szükség ahhoz, hogy a gazdaság szereplői nyugodtan merjenek középtávú terveket is készíteni.

(MTI)