Lehetőséget kell teremteni a zöldség-gyümölcs ágazatnak

Nógrádi Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője, mórahalmi polgármester szerint a versenyképességét a nehéz helyzet ellenére is megőrző zöldség-gyümölcs ágazatban gyorsan látványos eredményeket lehet elérni mind a gazdasági növekedés, mind a foglalkoztatás javítása terén. Ehhez a termelői és értékesítési szövetkezetek konszolidációjára van szükség állami és uniós forrásokból.

Ez jó hír az érdi térség -egykor nagy hírnévnek örvendő- gazdálkodói számára és egyben lehetőség is!


A politikus Ángyán Józseffel, a Fidesz agrárpolitikusával tartott sajtótájékoztatót Mórahalmon. Elhangzott: a kis és közepes családi gazdaságokat segítő agrárpolitikát tervez a Fidesz, amely a kormányalakítást követően kezdeményezni fogja a külföldiek földvásárlási moratóriumának meghosszabbítását.

A Fidesz által elképzelt magyar mezőgazdaság a kis és közepes családi gazdaságok dominanciájára épül, s úgy állít elő szermaradványmentes, biztonságos élelmiszereket, hogy közben megőrzi a környezet egyensúlyát – mondta a politikus egy gazdafórumot megelőzően tartott sajtótájékoztatón. A következő kormánynak egyik első feladata lesz, hogy kezdeményezze a külföldiek földszerzési moratóriumának meghosszabbítását, erre augusztus 31-ig van csak lehetősége – közölte Ángyán.

A földvásárlási moratórium meghosszabbításával időt nyer a kormány arra, hogy megerősítse a magyar gazdatársadalmat és átalakítsa a földtörvényt, beépítve azokat az elemeket, amelyekkel a régi tagállamok is élnek. A politikus példaként a helyben lakás, a gazdálkodási hagyományok elsajátításának előírását, vagy a helyi közösségek hozzájárulásának kikötését említette. A családi gazdaságokat segítő eszköz az osztatlan közös tulajdonok azonnali kiadása is, amely a birtokrendezés egyik előfeltétele is – tudatta Ángyán.

Az államnak aktív szereplőként kell fellépnie a földpiacon, hogy azok felé a csoportok felé irányítsa a földalapot, akik valóban gazdálkodni és nem spekulálni akarnak. Ennek egyik eszköze lehet a hosszú 25-50 éves, örökölhető földbérleti jog bevezetése – mondta a professzor. A demográfiai problémák és a helyi munkahelyteremtés szempontjából is fontos lenne az a megoldás, amely kedvezményes földbérleti lehetőséget biztosít azoknak a fiatal pároknak, akik letelepedés és gazdálkodás mellett vállalják 2-3 gyerek felnevelését – közölte Ángyán. Az új kormány a helyi értékesítést és feldolgozást is segítené a jogszabályok átalakításával, ez közelebb hozná a termelőket a fogyasztókhoz, ami javítana az élelmiszerellátás biztonságán is – közölte a politikus. A sok embernek munkát és megélhetést adó családi gazdaságok akkor lehetnek eredményesek és európai szinten is versenyképesek ha a beszerzés, a tárolás és az értékesítés területén összefognak – hangsúlyozta a professzor.

(MNO)