„MÉG SOHA SEMMI NEM ÉPÜLT FEL CSETTINTÉSRE”

Lassan véget ér az önkormányzati ciklus, októberben polgármestert és képviselőket választunk. Ez az időszak a számvetés ideje is: mi történt Érd életében ez alatt a négy év alatt, milyen munkát végeztek képviselőink és a városvezetés. Mindezekről T. Mészáros András polgármesterrel beszélgettünk.

Alig indult még el a kampány, ahogy kikerültek az ön választási plakátjai, máris megrongálták azokat. Mit szól hozzá?

Tulajdonképpen nem csodálkozom. Egy választási kampány mindig kihozza az önuralomra, mértéktartásra kevésbé érett emberekből az elfojtott ösztönöket. Bár bíztunk abban – és kértük is erre a választáson indulni szándékozó szervezeteket, jelölteket – hogy nyugodt, mérsékelt, a programokra koncentráló kampányt folytasson minden résztvevő, ez láthatóan nem mindenkinél talált meghallgatásra. Lelkük rajta. A parlamenti választáson Érd már kapott ízelítőt a baloldal stratégiájáról, amelynek célja a botránykeltés volt, úgy látszik, ezt most sem ússzák meg az érdiek. Ez sajnálatos, ugyanakkor tenni ellene nem tudunk. Amit mi megtehetünk és amit meg is teszünk, az, hogy a programunkról, a városért eddig elvégzett munkánkról beszélünk. A többi a választók dolga, nekik kell dönteniük október 12-én arról, hogy a város fejlődésének folytatására vagy a zavarkeltésre, a botrányokra, a minden alapot nélkülöző ígérgetésekre szavaznak-e.

A Fidesz-KDNP képviselőjelöltjei és ön is kevesebb mint 12 óra alatt gyűjtötték össze és adták le az ajánlói aláírásokat, ráadásul az előírt többszörösét. Hátradőlnek ezek után?

Szó sincs hátradőlésről, a választás nem az ajánlóívek leadásával dől el. A munka javarésze most kezdődik. Képviselőjelöltjeink és a Fidesz önkéntes segítői a következő hetekben igyekeznek a lehető legtöbb érdivel találkozni és beszélgetni velük arról, hogy az itt élők hogyan látják a város jelenét, milyen elképzeléseik vannak a jövőjéről. Elmondjuk, hogy milyen konkrét terveink vannak a következő évekre. Ezek a tervek szerves részét képezik annak a várospolitikának, amelyet az elmúlt években megvalósítottunk. Vagyis azt a munkát szeretnénk folytatni, amelyet elkezdtünk, és ami Érd immár látható fejlődését eredményezte. Befejeződött végre a csatornahálózat teljes kiépítése, ami megyei jogú városunk régi adóssága volt. Megoldódott a RÁVNA vízelvezetése és folyamatban van a város többi részén is a felszínivíz-elvezetés problémájának megoldása. A komfortérzeten túl mindez növeli az itteni ingatlanok értékét is. Felújítottuk és kibővítettük a Szakrendelőt, így működik már például az egynapos sebészet, ami jelentős könnyebbség az arra rászorulóknak, hiszen nem kell másik településre utazniuk a gyógyulásért. Új gimnáziumot indítottunk a teljesen felújított Gárdonyi Géza iskolában, ahol idén érettségizett az első évfolyam, méghozzá kiváló eredménnyel, ami a pedagógusok számára és sok családban is okot adhat a büszkeségre. Felújítottuk a legtöbb érdi óvodát, új férőhelyekkel is bővítettük ezeket, így ma már mindenki, aki itt szeretné óvodába járatni a gyermekét, megteheti ezt. Megnyitottuk az Érd Arénát az uszodával, amely minőségi szolgáltatásokkal fogadja a sportolni vágyókat, s otthont ad bronzérmes kézilabda csapatunknak is. Megépítettük a város főterét, ahol az új Városi Galéria, mögötte pedig a felújított és kibővített Magyar Földrajzi Múzeum várja kiállításaival a kultúra és a tudomány iránt érdeklődőket. Megújult a legtöbb házi orvosi rendelőnk is. És végre Parkváros is sorra kerül, ahol hamarosan megépül az M7-es lejárója, valamint egy új, modern Interspar áruház, amelyben új közösségi terek lesznek, postahivatal nyílik, és az önkormányzatnak is lesz ügyfélirodája.

A fejlődés valóban látható, ám sok még a problémás terület. Elsősorban az utak minőségére gondolok.

Valóban nem mondhatjuk, hogy a munka végére értünk. De aki azt gondolja, hogy egy hetvenezres város összes gondja egyik napról, egyik évről a másikra megoldódik, az naiv. Aki azt gondolja, hogy elég kiállni egy utca közepére és azt ígérni, hogy hipphopp, itt holnap óvoda, iskola, gyógyszertár, orvosi rendelő lesz, plusz még a Kánaán is elérkezik, mire felkel a Nap, az becsapja a választókat. Aki épített vagy építtetett, vagy akár csak felújított már házat, pontosan tudja, hogy ez nem így megy. Ez a fajta ígérgetés csak alibizés, még akkor is, ha most kampány van. Soha semmi nem épült még fel csettintésre. Várospolitikai koncepcióra van szükség, gondos tervezésre, reális célokra. Az például, hogy az elmúlt években mintegy 50 km új út épült Érden, csak a munka kezdete, hiszen 300 km új utat kell megépítenünk még. De ezek sem csettintésre készülnek el. Lépésről lépésre haladunk, mert csak így lehet haladni. Ahol elkészült az út, ott elégedettek, ahol még nem készült el, ott természetesen csalódottabbak az emberek. De érdemes belegondolni: pár éve még ez a város gyakorlatilag csatornázatlan volt. Azok, akik régóta itt élnek, a korábbi beváltatlan ígéretek tükrében joggal hihették, hogy ez így is marad. Ma pedig elmondhatjuk, hogy mi nemcsak ígértük, meg is csináltuk. Közösen az érdiekkel, hiszen az itt élők hozzájárulása nélkül ma sem lenne csatorna. Ugyanez a helyzet az utakkal. Bár az elkészült 50 km több, mint amennyi az elmúlt évtizedekben összesen épült Érden, ugyanakkor tudom, hogy ez a kisebb része a szükségesnek. De ahol ez még nem sikerült, ott sikerülni fog a közeljövőben. Nem egyszerre mindenhol, de fokozatosan haladva. Ha mi, érdiek ennek érdekében összefogunk, ahogy tettük a csatorna kapcsán is a Társulatban, akkor hamarabb, ha ez nem sikerül valamiért, akkor lassabban érünk a végére. De a végére érünk, akkor is, ha politikai ellenfeleink eközben csak csettintgetnek.

A kampány másik központi témája a közbiztonság lehet. Tény, hogy Érden ez valóban régóta probléma.

Ahogy bármelyik másik városban is. Hiszen a közbiztonság nemcsak statisztika, hanem érzet is: az, hogy az emberek biztonságban érzik-e magukat. Aki bűncselekmény áldozata lesz, természetes módon kevésbé gondolja jónak a közbiztonságot. De azért érdemes figyelni a statisztikákra is, hiszen azok megmutatják, hogy a folyamat jó vagy rossz irányba halad-e. Márpedig ezen a téren is jelentős, méghozzá pozitív változatás történt. Nem én állítom ezt, hanem a számok. Míg Érden 2011-ben több mint 300 lakásbetörés történt, addig 2013 márciusa és 2014 februárja között 45. A városban elkövetett összes bűncselekményt vizsgálva pedig azt tapasztalhatjuk, hogy az említett két időszak között a felére csökkent a bűnelkövetések száma. De ez sem csettintésre alakult így. Nem azt mondtuk, hogy legyen jó a közbiztonság, és hopp, az lett. A közbiztonság javítását kiemelt programként kezeltük. Az volt és ma is az a cél, hogy a lehető legkevesebb ember érezze azt, hogy nincs biztonságban. Ezért erősítettük a rendőrség, a polgárőrség és a városvezetés közötti kapcsolatot, ezért nyitottuk meg a körzeti megbízotti irodákat, ezért helyeztük üzembe a térfigyelő kamerákat. És ezért folytattunk – végül sikeres – tárgyalásokat a kormánnyal arról, hogy épüljön végre munkavégzésre alkalmas rendőrkapitányság, mert a mostani… Nincsenek is megfelelő jelzők a mostanira, annyira siralmas. De így a kormánnyal közösen hamarosan elkezdhetjük az új megépítését, ami megint csak fontos lépés lesz ahhoz, hogy tovább javítsuk a közbiztonságot. Ezek konkrétumok, ezek látható, kézzel fogható eredmények. Ellenfeleink eközben is csak csettintgetnek. Persze tudom, hogy egy ellenzéki politikus kezében kevés lehetőség van, és ezek közül is a legfontosabb a kritika. Éppen ezért a felelőssége is kisebb az ellenzéknek. De mindemellett azért lehet cselekedni is. Kíváncsi lennék például, hogy a közbiztonságot bíráló ellenfeleink közül hányan tagjai a polgárőrségnek, amelyet itt élő emberek alkotnak és akik szabadidejükben végzik ezt a munkát a közösségért, méghozzá látható eredménnyel.

Egy hónap és a város közgyűlésének szeptemberi ülésével véget ér a négyéves önkormányzati ciklus. Ilyenkor szokás számvetést készíteni.

Úgy vélem, hogy a várospolitikai koncepciónk alapját képező Batthyány-program e ciklusra eső részét megvalósítottuk. Ez nem a munka végét jelenti persze, de az alapokat leraktuk. Már elkészült a „Batthyány 2020” program, amely ennek folytatása, és ami reményeim s hitem szerint tovább szolgálhatja Érd fejlődését. Ezt a programot is az itt élőkkel együtt alakítottuk, az érdiek igen nagy számban megfogalmazott és hozzánk eljuttatott véleményének figyelembe vételével. Jó az a közösség, amelynek tagjai közül ilyen sokan vállalnak aktív szerepet közös jövőnk alakításában. Sajnos ugyanez nem mondható el az ellenzékről. Mert ha már a számvetésnél tartunk, azt is el kell mondani, hogy ellenzéki képviselőtársaink alig-alig vettek részt a közgyűlés munkájában. Sőt sajnos vannak olyanok is, mint az MSZP színeiben a közgyűlésbe került képviselőtársaink, akik csak arra ügyeltek, hogy távolmaradásuk ne érje el azt a mértéket, amikor már a mandátumuk és így a tiszteletdíjuk kerül veszélybe. Ez a kemény munkából élő emberek lenézése, semmibe vétele. És leginkább azokkal szemben aljasság ez, akik rájuk szavaztak annak idején. De ez ügyben ezeknek a politikusoknak kell elszámolniuk a lelkiismeretükkel. A mi dolgunk az, hogy az itt élőkkel együtt folytassuk a város újjáépítését.

Címkék: , , , , , , , , , , ,