Minden forint, amit most a sportba teszünk, többszörösen megtérül később

Tekauer Norbert

Tekauer Norbert egyéni képviselő volt az elmúlt ciklusban Érdligeten, és most az új 5-ös választókerület képviselőjelöltje. Tevékenységének ismertebb része a sport, hiszen a női kézilabda szakosztály vezetője, és tevékeny részt vállal az úszósportban is.  Tekauer Norberttel beszélgettünk.

– 2007-ben indult el a női kézilabda sikertörténete. A közgyűlés akkor alkotta meg az új sportkoncepciót, amely figyelembe vette Érd sajátosságát, pontosabban azt, hogy egy fiatal város, melynek átlag életkora a megyei jogú városok között a legalacsonyabb. A cél az volt, hogy minél több gyereket be tudjunk vonni a rendszerbe. Ez csak úgy lehetett sikeres, ha van a városban egy húzó sportág is, amely példát mutat a gyerekeknek.

– Miért pont a női kézilabda lett ez a húzóág?

– Olyan sportágat kerestünk, amely már működik a városban, amelyik népszerű, nagy közönséget vonz, és amelyet anyagilag is fel tudott vállalni a város. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy csak ezzel a sportággal foglalkozunk kiemelkedően, hiszen a labdarúgás, a kosárlabda, a röplabda, a birkózás, a tollaslabda és mások is egyaránt fontosan számunkra. A nemrég megrendezett sportexpó is jól bizonyította ezt. Sokat jelentett a létesítmények fejlesztése is, gondoljunk itt például a műfüves pályákra, vagy a Batthyány sportcsarnokra, ezek nagyon sokat segítettek.

– Sokan, főleg az ellenzék, az hangoztatják, hogy felesleges ezekre ilyen sok pénzt költeni, mert a sport csak viszi a pénzt, haszna nincs. Mi erről a véleménye?

– Ez hasznot a közösségnek hoz, méghozzá több szempontból is. Az egyik az, hogy ilyen korfával rendelkező város, mint Érd, nincs még egy az országban, és a lokálpatriotizmus fejlesztésének is egyik legjobb eszköze a sport. Nem mindenkinek kell magas szinten űznie a sportot, de az érdiséghez, az érdi identitástudathoz nagymértékben hozzájárul ez. Arról nem beszélve, hogy inkább a sportpályákon vezessék le a fölösleges energiájukat a fiatalok, mint az utcán.

Akik már kisiskolás korban elkezdik a sportolást, nagy eséllyel egészségesebbek és fegyelmezettebbel lesznek. Mióta megszűnt a kötelező katonai szolgálat, az iskolai tornaóra lett szinte az egyetlen sportolási lehetőség, és sajnos a fiatalok jó része ma alkalmatlan is lenne a katonai szolgálatra. A Fidesz-kormány pont ezért most szorgalmazza a napi testnevelés órákat. Azt is mondhatnám, hogy minden forint, amit most a sportba teszünk, többszörösen megtérül később a csökkenő egészségügyi és rendészeti kiadások révén.

– Fölépült egy tanuszoda a Gárdonyi mellett, ami már mára kicsinek is bizonyult.

– Mindenképpen szeretnénk Érd felső részén is építeni egy másik tanuszodát, és akkor szinte teljesen le lenne fedve Érden az úszásoktatás.

Annak természetesen nagyon örültem volna, ha már négy éve megnyílik a nagy uszoda, de sajnos a város költségvetése ezt nem engedte meg, a bank pedig azóta nem adott megfelelő ajánlatot.

– Négy éve egyéni képviselő. Mire büszke, mit tudott elérni ez idő alatt?

– Alapállásom, hogy lehetetlent nem ígérek, hanem megmaradok a realitások talaján. A körzetemben nincs intézmény, de a határán lévők fejlesztéséhez hozzá tudtam járulni, így a Tállya utcai óvoda, a Hunyadi iskola, Széchenyi iskola udvara is kapott segítséget a képviselői keretemből. Természetesen a legégetőbb problémákat igyekeztem megoldani.

Az első két évben a járdaépítésen volt a hangsúly, így épült néhány járdaszakasz a Balatoni úton, a Pipacs utcában, a Porcsinrózsa utcában. A második két évben a sok csapadék miatt előtérbe került a csapadékvíz elvezetés. Sajnos nem sikerült minden problémát megoldani, mert nem volt elegendő az anyagi fedezet, de remélhetőleg a most elkezdődő csatornázás befejezése után ezekre is sor kerülhet. El kellene végezni például a Bara patak meder-szabályozását, hiszen az utóbbi időben sok lakóházat is elöntött a víz.

– Hogyan változik a választókerület, és mik a tervei?

– Egy része elkerül, és ide fog tartozni a lakótelep egy része és a Budai út Érdliget felé eső része. Mindenképpen meg kell oldani a városközpontot elcsúfító volt Volánpályaudvar sorsát. Fontos feladatomnak tartom a további út- és járdaépítéseket, amire a csatornázás befejeztével kerülhet sor, és szorgalmazni fogom a további vízelvezetést is.

Címkék: ,