Orbán Viktor: az egész politikát meg kell változtatni

A Fidesz elnöke a Magyar Nemzet pénteki számában megjelent interjúban azt mondta: a választók azt várják a Fidesztől, hogy tegyenek végre rendet.

Részlet az interjúból:

“– Elemzők, szakértők és a közvélemény már elkönyvelte a Fidesz választási győzelmét. Ön is?
– Én kivétel vagyok, bár nem tudom, mennyiben számítok szakértőnek. A választást nem pénteken, szombaton vagy hétfőn kell megnyerni, hanem vasárnap. A Fidesz már járt úgy, hogy jó néhány százalékkal megnyerte a választást szombaton, majd hétfőn is, csak éppen vasárnap veszített. Ha a magyar karakternek az a jellemvonása kerekedik felül, ami azt sugdossa, hogy ez a választás már úgyis a zsákban van, majd a többiek elvégzik helyettem azt a munkát, ami rám tartozna, akkor ez a győzelem egyáltalán nem vehető biztosra. Kulcskérdés tehát, hogy az embereket rávegyük a szavazásra.”

Orbán Viktor szerint az egész politikát meg kell változtatni, nem elég csak módosítgatni az egyes szakterületek irányvonalait. A Fidesz elnöke a Magyar Nemzet pénteki számában megjelent interjúban azt mondta: a választók azt várják a Fidesztől, hogy tegyenek végre rendet.

Az elnök hozzátette: továbbá azt várják tőlük a választópolgárok, hogy a felelősöket keressék meg, nevezzék meg, számoltassák el, és kezdjék meg az újjáépítést. A pártelnök szerint a Fidesznél összegyűlt már annyi tapasztalat, amennyi a sikeres kormányzáshoz szükséges. Úgy vélte, nincs Magyarországon olyan választópolgár, aki előtt a Fidesz szándékai homályban maradtak volna, “mindenki tudja, hogy ha a Fideszen múlik, merre halad majd Magyarország”.

Véleménye szerint az emberek nem képtelen dolgokat várnak el az új kormánytól. Példaként említette háromezer rendőr munkába állítását fél évben belül, a rendőrség munkájának hatékonyabbá tételét, új rendőrőrsök felállítását, körzeti megbízotti kirendeltségek létrehozását.

“Ez jogos igény, aminek az új kormánynak azonnal eleget kell tennie” – jelentette ki Orbán Viktor hozzátéve, hogy az is jogos igény, hogy a kormányzás megkezdésének másnapján “a talicskával kitolt közpénzeket azonnal vissza kell talicskáztatni oda, ahonnan kitolták, az eddigi botrányos kifizetéseket, végkielégítéseket pedig vissza kell fizettetni” – mondta. Úgy vélte, az új kormánynak az első dolga, hogy ezeknek a jogos elvárásoknak gyorsan érvényt szerezzen.

Legfontosabbnak nevezte az ország valós helyzetének feltárását. Azt mondta, a tényleges helyzet sokkal rosszabb annál, mint amit a szocialisták el akarnak hitetni. A valós helyzet tudatában lehet reálisan ütemezni azt a gazdaságpolitikát, ami meghozza majd a magasabb életszínvonalat.

Hangsúlyozta, hogy bármilyen rossz képet is mutatnak majd az igazi adatok, nem változtatnak céljaikon, az adócsökkentésen, a versenyképesség megteremtésén, a korrupció visszaszorításán, a bürokrácia leépítésén, a hagyományos magyar húzóágazatok fejlesztésén, a támogatások elmozdításán a multinacionális vállalatoktól a magyar kis- és középvállalkozások felé.

A pártelnök az interjúban azt mondta: elképzelhető, hogy a Fidesz-frakció még az új kormány megalakulása előtt a parlament elé terjeszti majd a kisebb parlamentről szóló indítványt és “a botrányos végkielégítések visszafizettetéséről szóló javaslatot”.

A Jobbik támadásaira reagálva Orbán Viktor úgy fogalmazott: “dühös, türelmetlen, radikális ideológiákra fogékony közösség mindig, minden országban létezett”. A Fidesznek képesnek kell lennie arra, hogy megértse a szocialista párt és a Jobbik szavazóit, hogy legyen számukra is javaslata, amelyek több sikerrel kecsegtetnek.

(MTI alapján)