Törölték a Fidesz Alapszabályát semmibe vevő tagokat

Szeptember elsejei hatállyal törölték a Fidesz tagnyilvántartásából az Érden független polgármesterjelöltként induló Horváth Andrást, illetve az érdi civilek két önkormányzati képviselőjelöltjét: Schütz Istvánt és Tőkés Istvánt. A törlés oka, hogy mindhárman a Fidesz hivatalos jelöltjei ellenében szálltak ringbe a helyhatósági választásokon Érden.

A Fidesz Alapszabályának 9. § (3) szerint: “Kizárási javaslat nélkül megszűnik annak a tagnak a tagsági viszonya, aki − a Szövetségen belül arra felhatalmazott testülettel történő előzetes egyeztetés és annak hozzájárulása nélkül −, az Európai Parlamenti, az országgyűlési, vagy az önkormányzati választásokon bármely más szervezet képviseletében, vagy független jelöltként, akár egyéniben, akár listán, jelölteti magát a Szövetség hivatalos jelöltjével szemben. A tagsági viszony a jelöltként történő hivatalos bejelentés napján szűnik meg.

(4) Azt a tagot, akinek tagsági viszonya az Alapszabály rendelkezéseinek értelmében megszűnt, a helyi szervezet elnöksége nyolc napon belül törli a tagnyilvántartásból, és erről egyidejűleg értesíti az Országos Választmány Elnökségét.

Az érintetteket vélhetően nem érte meglepetésként a taglistából való törlésük, hisz a Fidesz Alapszabálya minden tagra egyformán érvényes. Horváth András több helyen megjelent nyilatkozatában közölte, hogy tudatában van annak, hogy jelöltként való elindulása azt vonhatja maga után, hogy elveszíti Fidesz tagságát. A nyomtatott szórólapon is terjesztett nyilatkozat így szólt: “Persze gondolom, hogy azáltal, hogy a FIDESZ jelöltje ellen független jelöltként elindulok a polgármesterségért, még az is előfordulhat, hogy kizárnak”.

Az őt támogató szervezet honlapján rendszeresen törvénysértő, a választókat megtévesztő információk jelennek meg, amint azt a Helyi Választási Bizottság sorozatosan, több esetben megállapította. Ezen honlapról ma délután eltűnt a “független” polgármesterjelölt nyilatkozatát tartalmazó dokumentum.