Vállalkozói fórum Érden

„A bajban adni kell, és nem elvenni” (Szita Károly)
Gesztusértékű találkozóra került sor a Polgárok Házában csütörtökön lezajlott  vállalkozói fórumon. A rendezvény házigazdája dr. Aradszki András volt, és azzal a céllal jött létre, hogy a helyi vállalkozók találkozzanak a legnagyobb ellenzéki párt helyi országgyűlési képviselőjelöltjével, és a Fidesz önkormányzati kabinetjének vezetőjével, Kaposvár polgármesterével, Szita Károllyal.

A találkozót széleskörű érdeklődés övezte. A helyi vállalkozók mellett érdekképviseleti vezetők és az ágazati szövetségek küldöttei, Érd, Tárnok polgármestere, Diósd alpolgármestere, és több önkormányzati képviselő is részt vett a médianyilvános eseményen.

Szita Károly, előadásában egy olyan ötpontos csomagot ismertetett, amely mentén Kaposvár városa elindult, és aminek teljesülése következtében az országgal ellentétben sikerült helyben átvészelni a válság, és a kormányzati „politika” rossz döntéseinek negatív következményeit. Szita Károly szerint „a bajban adni kell, és nen elvenni!”. Ez az irány az alapvető feltétele annak, hogy a kormányváltás után megindulhasson végre a hazai gazdaság kilábalása a recesszióból, hogy a hazai kis- és középvállalatok körüli üzleti klíma jó irányban változhasson.

A kaposvári program helyben már bizonyította létjogosultságát. Mint a polgármester úr elmondta, a válság miatt előrehozták beruházásaikat, foglalkoztatási és munkahely megőrzési támogatási keretet hoztak létre, “visszaadták” a mikro-vállalkozások iparűzési adóját, lehetővé tették a helyi adók halasztott fizetését, és létrehoztak egy szervezett közmunkaprogramot! Tették mindezt a mellett, hogy jelenleg a vállalkozások minden 100 forint adóterhéből 90-92 forint a központi büdzsét gazdagítja, és csak 8-10 forint a helyi önkormányzati adóteher! A következő kormány feladata elsősorban az lesz, hogy ezt a 90-92 %-os központi elvonást csökkentse az ország, a vállalkozások, és a magyar gazdaság életbenmaradása miatt!

Dr. Aradszki András előadásában többek közt kitért arra, hogy senki se feledje, az MSZP-kormány a 2006-os választás előtt is eltitkolta, manipulálta és meghamisította az akkori gazdasági adatokat. A kormány most ugyanezen az úton jár: a magyar emberek, a gazdasági szerplők most is ugyanolyan kevéssé ismerik a gazdaság valós állapotát mutató számokat, mint négy évvel ezelőtt.Az elmúlt napokban nyilvánosságra került KSH- és OECD-jelentés azt bizonyítja, hogy a gazdaság sokkal rosszabb állapotban van, mint ahogyan azt a kormány próbálja beállítani.Az is biztos immár, hogy a költségvetés hiánya jóval magasabb lesz annál, mint amit a kormány mond. Márpedig növekedést eredményező, megbízható, kiszámítható gazdaságpolitikát a kormányváltást követően hazugságokra alapozni nem lehet, ezért első lépésként fel kell tárni a gazdaság valós állapotát, az igazi számokat és a tényleges helyzetet. A cél csak az lehet, hogy semmilyen ügylet se maradhasson titokban és hogy kiderüljön a gazdaság valós állapota. A kormányra kerülés esetén az állapotfelmérést nem kerülhetjük el. Ez után a Fidesz-KDNP célja a gazdaság mozgásba hozatala lesz. Épp ezért a cél az, hogy az adóterhelést minél előbb a régiós átlagra hozza (a vállalkozások esetében 4, a lakosság esetében max. 6 év alatt). Valamint elsősorban a közbeszerzési törvény, a jogi környezet átalakításával el kell érni, hogy 2012-től az uniós pályázatokon a hazai, helyi győztesek arányát is fel lehessen hozni legalább a régiós átlagra.

Az előadást követő kötetlen beszélgetés, a vendégek kérdéseire adott válaszok azt mutatják, hogy mind a helyi gazdasági szféra vezetői, mind a fidesz országgyűlési képviselőjelöltje belátja, hogy egymás nélkül, és különösképp egymás ellen nem boldogulhatnak itt helyben sem. Dr. Aradszki András egy kérdésre adott válaszában a helyi gazdaság hatékony támogatása, „protekcionizmusa” mellett kötelezte el magát. A helyi vállalkozások vezetői pedig világossá tették, hogy számítanak az ígéretek betartására, partnerei kívánnak lenni a következő kormánynak, és legfőképp nem céljuk az új, nagyvalószínűség szerint Fidesz kormány életének megnehezítése, ne adj isten, ellehetetlenítése, függetlenül a politikai ízlésválasztásuktól.

(HHB)