Városi tanévnyitó a Bolyai János Általános Iskolában

Augusztus 30-án a Bolyai János Általános Iskolában nyitotta meg ünnepélyesen a városi tanévet T. Mészáros András polgármester. Az oktatási-nevelési intézmények fenntartása és fejlesztése mind a most záruló ciklusban, mind a következő ciklusban kiemelt figyelmet érdemelt ki. Ennek jegyében hangzott el a megnyitó beszéd, amelyet alább olvashat!

Az iskola névadója Bolyai János egyszer így fogalmazott: „Semmit se szeressek félig csinálni, vagyis a tökély előtt megelégedni.”

Nem azért fontos ez a gondolat, mert jó érzés azt mondani, hogy lám ez is sikerült, hanem azért is, hogy mert e tanács megkönnyítheti a dolgunkat. Hiszen könnyebb elvégezni a következő osztályt, ha odafigyeltünk az előző évben. Egy kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy egyszerűbb jól tanulni. Mert kényelmesebb. Bolyai János gondolata azonban nem ér véget az iskola kapuinál.

A későbbiekben, a munkában, a családban, de még a magánéletben is igaz, hogy minél nagyobb tudással, minél több ismerettel rendelkezünk, annál otthonosabban, annál könnyebben mozgunk az életben. A tudás, az ismeret szabadságot ad és ez az út a sikerhez.

Egy McBride nevű amerikai író szerint: „A siker nem fogja lejjebb adni, ezért nekünk kell felemelkedni hozzá”.

A felemelkedéshez, akár egy ember, egy diák, egy szülő, egy tanár vagy akár egy város esetében ezért nélkülözhetetlen iskola, a tudásnak ez a bőség-kosara. Az sem mindegy azonban, hogy milyen ez a kosár, hiszen egyikünknek sem szabad a tökély előtt megelégedni. Fontos, hogy minél többen hozzáférjenek, hogy minél nagyobb, szebb, vonzóbb, és minél értékesebb legyen.

Érd e tekintetben büszke lehet. Tanulóink sorra jól szerepelnek az országos és nemzetközi versenyeken, akár tantárgyi, akár művészeti, akár sportversenyekről van szó. A tanárok, pedagógusok felkészítő munkája, az elhivatottság erőfeszítése, nem egyszer áldozatvállalása nélkül ezek az eredmények nem lennének. Ezt az erőfeszítést nem csupán megköszönnünk kell, hanem segíteni is a magunk eszközeivel.

Hol egy tornacsarnok építésével, mint a Batthyány iskola esetében, hol egy tanuszoda létrehozásával. Vagy éppen új, középiskolai osztályok indításával és az ehhez méltó felszereltség biztosításával, mint a Gárdonyi iskola vagy a Vörösmarty Gimnázium esetében.

Ezért indult el a Zöld Beruházási Program a Kós Károly Szakképző iskolában és a Széchenyi iskolában is.

Bolyai szellemében azonban nem állhatunk meg, folytatnunk kell a megkezdett utat, amely már eddig annyi sikert hozott a városnak. A szülőkkel és a tanári karral egyeztetve újabb középiskola létrehozása vár ránk a Teleki és a Széchenyi iskola átalakításával, gimnáziumi osztályok beindításával. Oktatáspolitikánk legfontosabb elemeként pedig városunk iskoláiban az átjárhatóság, az összeférhetőség és a mérhetőség igénye miatt egységes tananyag-rendszer bevezetését tervezzük megalapozni. Sajnos a korábbi években, nem ez a szemlélet érvényesült.

Fel kell emelkednünk a sikerhez, újabb és újabb lépésekre van szükség. Az évtizedes lemaradást nem lehet néhány év alatt behozni, de minden pillanatért kár, amit késlekedéssel töltünk.

2007 óta majd 3 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg intézményrendszerünkben, s ez nem történhetett volna meg, ha nem kezdünk azonnal hozzá a munkához. Nem történhetett volna meg akkor sem, ha a pedagógusok, a szülők, szülői munkaközösségek és nem ritkán maguk a diákok nem partnerek ebben. Csak a példaértékű összefogással érhettük el közös sikereinket, a város sikereit. Az összefogás erőt ad valamennyiünknek, hogy folytassuk a megkezdett utat.

A virágzó kertváros kiépítését, amelynek része az oktatás sikere. Köszönöm Önöknek, érdi pedagógusoknak, hogy úgy készíthetjük el terveinket, úgy foghatunk hozzá a munkához, hogy minden pillanatban számíthatunk Önökre. Ahogy számíthatnak Önökre nem csupán az idén első osztályt kezdő nebulók, de a szülők is, hiszen lehetőségeik határát súrolva foglalkoznak tanítványaikkal.

Kedves Diákok!

Tudom, hogy nem könnyű a nyári szünet után ismét a padba ülni, de annyi hasznos, annyi érdekes dologgal találkozhattok az iskolában, nem is beszélve az osztálytársakról, a barátokról. Őszintén azt kívánom, hogy érezzétek jól magatokat! Mert ez a jó érzés szükséges a sikerhez.

Vannak olyanok, akiknek könnyebben megy az iskola és vannak, akiknek nehezebben. Segítsétek egymást, hogy Ti is számíthassatok majd másokra, amikor arra szükség lesz. És egy pillanatra se feledjétek: az iskolában minden értetek történik, még bizony az olyan dolgok is, amikről elsőre azt gondolnátok, hogy jobb lett volna, ha nem történik meg.

Ne elégedjetek meg Ti sem a tökély előtt és akkor biztosan elmondhatjátok: ez is sikerült!

Kattintson ide az Érdi TV-ben elhangzott interjú megtekintéséhez!

Címkék: , , , , ,