A magyar közösségeket meg kell védeni és fent kell tartani!

  “a mi küldetésünk, hogy kiharcoljuk, hogy szülőföldjükön boldoguljanak, magyarul tanulhassanak, magyarként élhessenek”

– emelte ki Orbán Viktor, Kolozsváron tartott beszédében. A reformáció 500. évfordulójára tartott jubileumi ünnepségen elmondta, hogy nemzeti missziós parancs megkeresni és megtartani a magyar közösségeke.

“Ha 500 év történelmének súlya alatt is megálltunk egyenesen, akár a tölgy, akkor meg fogunk állni a következő 500 évben is.”

-hangsúlyozta, miután elmondta, hogy az elmúlt 500 évben is mélyek és erősek voltak azok a gyökerek, amelyek megtartották a nemzetet, amikor Mohács után három részre szakadt az ország, majd “száz éve öt részre szabdaltak bennünket”, és a kommunista diktatúra idején is megtartották a magyarokat.

Orbán Viktor elmondta, hogy az egyházak mai üzenete hazánk, Magyarország, Európa és a nyugati világ számára:

“maradjatok azoknak, akiknek a Jóisten megteremtett benneteket. Maradjatok meg nemzetbéli, nembéli, és hitbéli mivoltotokban. Tartsátok meg a rendet, és a rend megtart benneteket. Tartsátok meg a templomot, az iskolát, tartsátok meg magatokat a kereszténységben, és a kereszténység is megtart benneteket”.

A kormányfő emlékeztetett, hogy 1989-ben is egy temesvári református parókiáról indult útjára a szabadság Romániában, és kijelentette, hogy mindez biztatást és feladatot is ad a mai emberek számára.

“Feladatot, hogy őrizzük és folytassuk az egyedülálló szellemi és kulturális hagyományt, amelyet itt Erdélyben, az európai vallásszabadság bölcsőjében a reformáció egyházai hoztak létre. Ezt a szellemi és földrajzi tájat be kell laknunk, ahogy a mi dolgunk az is, hogy otthont teremtsünk benne a magyarok következő nemzedékeinek.”

A miniszterelnök megjegyezte, hogy a határok sem lehetnek akadályok a magyarok számára, mivel határokkal elválasztva és szétszórva is egy közös test tagjai.

“Olyan egységes magyar nemzetet építünk, amelynek közösek a céljai, közösek a feladatai, és már közösek a döntései is.”

-mondta Orbán Viktor

 

 

Forrás: MTI – fidesz.hu

 

Címkék: , ,