Felelősen a városért, közösségünkért

A Fidesz-KDNP-Összefogás képviselőcsoport önkormányzati képviselői és önkormányzati bizottsági tagjai 2020-ban is a város lakóit képviselve végezték munkájukat. Önkormányzati képviselőink: Antunovits Antal, dr. Bács István, Demjén Attila, Fülöp Sándorné, T. Mészáros András, Simó Károly és a bizottságokba delegált szakértők a rendkívüli időkben is helytálltak.

Közgyűlési munka

A 2019. évi önkormányzati választások után képviselőcsoportunk kisebbségbe került. A demokrácia hagyományainak megfelelően ebből a pozícióból a ránk bízott feladat a helyi hatalmat gyakorló és a város irányításáért felelős polgármester és többség ellenőrzése és jobbító szándékú kritikája. Ennek a feladatnak igyekeztünk megfelelni. 

Képviselőink aktívan részt vettek a közgyűlési munkában. Számtalan előterjesztést, módosító javaslatot tettünk. Többek között a költségvetésből javasoltuk az útépítésre fordított pénzek növelését, a Választókerületi Alap megtartását, a műemlékvédelmi alap megtartását, az illegális hulladék felszámolására fordított pénzek megtartását.

Javaslatot tettünk az idősek számára adókedvezmény bevezetésére, az útépítések folytatására, a Fácán közi lakótelep ügyének rendezésére, a vasúti megállók és környékének üzemeltetésére, az LMBTQ propaganda intézményeinkből való mellőzésére. Volt, amit sikerült keresztülvinni, de a legtöbbször vita és tárgyalás nélkül lesöpörték a javaslatainkat. Az önkormányzat eredeti költségvetését – szakítva a korábbi baloldali kisebbség gyakorlatával – megszavaztuk.

Támogattuk a nagyberuházások vonzóbbá tételére irányuló adócsökkentési terveket. Elutasítottuk a polgármester adóemelési törekvéseit.

Az egyéni választókerületben megválasztott képviselőink a hozzájuk forduló érdiek kéréseit, panaszait rendszeresen továbbították az intézkedésre jogosultak felé.

Sajnos az új felállásban a polgármester negatív megkülönbözetéssel élt azon kerületek irányába, ahol fideszes a képviselő. Kijelentette, hogy Antunovits Antal kerületében nem lesz útépítés, mert itt már így is túl sok a burkolt út. Simó Károly kerületében csak hosszas küzdelem, aláírásgyűjtés és törvényességi felügyeleti eljárás után sikerült elérni, hogy ne vegyék el a pénzt a Csalogány utca útépítésétől, amit még az előző városvezetés szerzett meg.  

A város lakóiért a veszélyhelyzet ideje alatt is

A tavaszi veszélyhelyzet bevezetésével nem ülésezett a Közgyűlés. Képviselőcsoportunk ekkor is jobbító javaslatokkal élt a polgármester irányába. Javasoltuk, hogy csoportosítsa át a költségvetésben az elmaradó rendezvényekre, a tanácsadókra és a propagandára betervezett pénzeket. Legyen belőle inkább segítség azoknak, akiket nehéz helyzetben hozott a válság. Javasoltuk, hogy folytassák az előző években is megszokott útépítéseket. Sajnos egyik esetben sem hallgattak ránk.

Telefonon több ezer idős embert kerestünk meg, akiknek felajánlottuk a segítségünket. A Fidelitas önkénteseinek közreműködésével segítettünk gyógyszer beszerzésben, tartós élelmiszer csomagokkal, kézfertőtenítővel, maszkok osztásával. Képviselőcsoportunk több tagja több mint egyhavi tiszteletdíját a segítésben résztvevők részére utalta át. 

Hogyan haladtak a beruházások?

Szerettük volna elérni, hogy az általunk elindított 65 milliárd forintos Modern Városok Program beruházásai folytatódjanak, rendben befejeződjenek. Ezekről még az általunk kezdeményezett rendkívüli Közgyűlésen sem tudtunk tájékoztatást kapni, mert a polgármester Horvátországba ment nyaralni.

A városvezetés titkolózott, majd később kiderült ennek oka is. Jelentős csúszásokat hoztak össze, miközben nyaraltak, és számos jogszabálysértés gyanúja is felmerült. Ezzel kapcsolatban számos eljárás van folyamatban. A Polgármesteri Hivatal szakember gárdájának szélnek eresztésével veszélybe kerültek a beruházások. 

Idén is az érdiekért és a városért érzett elkötelezettséggel folytatjuk a munkánkat. Megpróbáljuk rávenni a polgármestert és a mögötte álló többséget, hogy dolgozzanak a városért. Ne tartsák túszul Érd polgárait az országgyűlési választási kampánycéljaik érdekében! Működjenek együtt a kormányzattal és végezzék azt a feladatot, amire megválasztották őket!

Simó Károly
frakcióvezető